Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко переніс позачергові вибори до Верховної Ради на 24 червня


У спеціальному зверненні до народу увечері в середу Президент повідомив: «Я підписую указ заради демократичного політичного вирішення проблем у житті країни й, керуючись статтею п''ятою Конституції України, я підписую указ про призначення позачергових виборів Верховної Ради України на 24 червня 2007 року». Президент також пояснив, що вибори було неможливо підготувати до призначеної на травень дати.


У спеціальному зверненні до народу увечері в середу Президент повідомив: «Я підписую указ заради демократичного політичного вирішення проблем у житті країни й, керуючись статтею п''ятою Конституції України, я підписую указ про призначення позачергових виборів Верховної Ради України на 24 червня 2007 року».

«Пройшов уже місяць із тих пір, як у Верховній Раді переформатована коаліція всупереч Конституції й тепер Президент України повною мірою може реалізувати своє право розпустити парламент на підставі статті 90 Конституції України. Я переконаний у юридичній правоті й політичній необхідності такого рішення, переконаний, що це рішення розуміє українське суспільство й розуміють відповідальні українські політики», – зазначив Віктор Ющенко, пообіцявши, що вибори будуть демократичними й чесними.

Президент також пояснив, що вибори було неможливо підготувати до призначеної на травень дати.

Це, з його словами, підтверджує заява Центральної виборчої комісії, у якій немає кворуму для прийняття рішень, а також ухвала Вищого адміністративного суду від 24 квітня.

Ющенко сказав, що висловив прем''єр-міністрові Віктору Януковичу свою стурбованість тим, що Кабінет Міністрів не почав фінансування дострокових виборів, як це передбачено указом.

«Це дії, які межують із порушеннями карного закону», – наголосив Ющенко.

2 квітня Президент достроково припинив повноваження парламенту, керуючись тим, що коаліція формувалася з порушенням Конституції.

Конституційність цього указу розглядається в Конституційному Суді.

Матеріали до теми:

• Моя політика: що потрібно, аби якісно “перезавантажити” українську політику? • Опозиція та коаліція за столом • У Європарламенті пройшли дебати щодо ситуації в Україні • Неповнолітні майдани або проти чого протестують школярі? • Яка ідея може об''єднати українську націю? • Партійці просять – бізнесмени дають • Білоруський опозиціонер: «З політичного погляду Ющенко робить правильні кроки»
XS
SM
MD
LG