Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція та коаліція за столом


Тетяна Ярмощук Київ, 25 квітня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент провів відкритий урок у сільській школі. А Прем’єр-міністр поїхав у Москву на похорон Бориса Єльцина. За відсутності Віктора Ющенка та Віктора Януковича лідери коаліції й опозиції зустрілися за круглим столом.

Перша зустріч коаліції та опозиції з часу підписання Президентом Указу про розпуск парламенту не змінила позиції лідерів. Партія регіонів знову наголошує, що виконуватиме рішення Конституційного Суду. А опозиція й надалі каже про дострокові вибори.


Лідер нашоукраїнців В’ячеслав Кириленко заявив: “Об’єднана опозиція, обидві фракції “Наша Україна” і БЮТ, виступили з єдиною позицією, яка полягає в тому, що перше питання, яке повинно об‘єднати всіх учасників робочої зустрічі, – це пошук і визнання дати дострокових парламентських виборів, а також умов проведення дострокових парламентських виборів”.

Коаліція та опозиція планують відкликати своїх прихильників з мітингів


Хоча певний результат сьогоднішніх перемов таки є. За словами лідерки фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової, керівники коаліції і опозиції мають намір звернутися до своїх прихильників із пропозицією припинити протести: “Ми погодилися, що на період, коли ми будемо домовлятися про створення певних змін до законів і до Конституції України, ми мусимо звернутися до своїх прихильників, щоб вони сьогодні якомога швидше могли згорнути свої політичні акції підтримки, повернутися додому. І на цей період дати можливість у спокійній обстановці працювати і Конституційному Суду. Але поки що це лунає, як питання для обговорення”.

Як же таку ініціативу політиків сприймають мітингувальники на київських майданах?

“Це добре, політична криза має закінчитися, політики зобов’язані домовлятися” , – каже прихильниця Народної Самооборони Христя.

А от симпатик коаліції Євген, який стоїть на Майдані Незалежності під червоним стягом говорить, що піде з лав протестувальників лише після того, як Президент скасує Указ про розпуск Верховної Ради, і не вірить, що лідери можуть закликати йти по домівках, допоки цього не станеться: “Якщо домовляться про те, що Президент свій Указ відміняє, тоді вони й скажуть нам іти”.

Протести на майданах української столиці тривають майже місяць, від дня підписання Указу про розпуск Верховної Ради.

Тим часом, Конституційний Суд, який розглядає подання щодо конституційності Указу про розпуск парламенту, перейшов до закритого розгляду питання. Розглядати справу Суд почав 17 березня, а винести рішення має найпізніше 5 травня.

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко переніс позачергові вибори до Верховної Ради на 24 червня • Моя політика: що потрібно, аби якісно “перезавантажити” українську політику? • Опозиція та коаліція за столом • У Європарламенті пройшли дебати щодо ситуації в Україні • Неповнолітні майдани або проти чого протестують школярі? • Яка ідея може об''єднати українську націю? • Білоруський опозиціонер: «З політичного погляду Ющенко робить правильні кроки»
XS
SM
MD
LG