Доступність посилання

ТОП новини

На акціях у Москві і Петербурзі солдатів і міліції було значно більше, аніж демонстрантів. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 16 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети зауважують, що у Москві і Петербурзі, на маршах незгодних з путінським режимом було в кілька разів більше солдатів і міліції, аніж самих демонстрантів. Якщо одні газети вбачають у демонстраціях в Росії ознаки майбутньої революції, то інші переконані, що у московському і петербурзькому маршах незгодних із правлінням Путіна мало подібного до революцій у Грузії та Україні.

Побиття демонстрантів у Санкт- Петербурзі. 15 квітня 2007 р.
Зокрема, британська «Дейлі Телеґраф» у редакційній публікації «Путінський режим страху» інформує, що на минулих акціях незгодних із правлінням Путіна у Росії солдатів і міліції було значно більше, аніж самих демонстрантів. Газета також зауважує, що президент Владімір Путін намагається «насадити в країні суспільне почуття страху, всі інші прояви йому байдужі».

Лондонська «Таймз», називаючи виступи опозиції «засудженням Путіна, як диктатора», додає, що «у той час, коли російська поліція з охорони громадського порядку лупцювала прихильників опозиційного руху на чолі з Гаррі Каспаровим, колишнім чемпіоном світу із шахів, усміхненого пана Путіна показували на державному телебаченні під час його розваг із актором Клодом Ван Дамом, «м’язами з Брюсселя». Пан Путін, який має чорний пасок дзюдо, вітав бельгійського актора та інших бойових експертів із силових єдиноборств у Санкт-Петербурзі. Після чаю і пирогів у Констянтинівському палаці він похвалив їхні бойові навички у мішаних воєнних мистецтвах, суміші різних видів боротьби, яка майже не має обмежуючих правил».

Відома німецька «Таґесшпіґель» інформує, що на мітингу в Петербурзі побили кореспондента німецької телекомпанії АРД Штефана Штухлика. І наводять слова журналіста про те, як різко погіршилися останнім часом умови праці журналістів У Росії.

Британська преса намагається побачити в подіях у Росії «ознаки майбутньої революції». В газетах наводяться слова аналітиків про те, що «протистояння між Кремлем та «Іншою Росією» цього року має загостритися». Хоча відома італійська газета «Ла Репуббліка» вважає, що демонстрації в Москві і Петербурзі мало подібні на революції в Україні і Грузії, і додає «ні, абсолютно ясно, що немає ознак більш-менш явного повстання проти авторитарного, антидемократичного режиму, який Путін вибудував за 7 років свого перебування при владі».

А вже згадана «Дейлі Телеґраф» вважає, що Борис Березовський уникне екстрадиції до Росії на вимогу генеральної прокуратури РФ, попри проголошені з його боку заклики до нової кривавої революції в Росії. Газета наводить слова відомих британських адвокатів про те, що «очевидно, він не вийшов за рамки закону».

Матеріали до теми:

• Українська карта в російській політиці • Борис Березовський: «Змінити російський режим через вибори неможливо» • Російська влада боїться вуличних акцій протесту?

• Фоторепортаж з демонстрації у Сант-Петербурзі
XS
SM
MD
LG