Доступність посилання

ТОП новини

Борис Березовський: «Змінити російський режим через вибори неможливо»


Василь Зілгалов Прага, 16 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Генеральна прокуратура Росії повторила свою вимогу до Великої Британії про видачу Бориса Березовського Москві за обвинуваченням його у закликах до скинення президента Путіна. Міністр закордонних справ Великої Британії Маргарет Бекетт засудила будь-які спроби насильницької зміни влади у Росії. А речник Скотленд ярду повідомив, що британська поліція з‘ясовує, чи слова Березовського суперечать британському законодавству. Що ж мав на увазі російський олігарх, коли зізнався британській пресі, що хоче силою змінити владу у Росії? Борис Березовський дав інтерв‘ю Радіо Свобода, у якому, зокрема, пояснив, як він розуміє застосуванням сили.


Борис Березовський: Режим у Росії насправді злочинний і я вважаю, що ніяким способом змінити цей режим через демократичні процедури, як вибори, наприклад, неможливо. Тому необхідно використовувати силу. Ще раз наголошую: силу. І не відмовляюся від цих слів. І це я називаю силовим перехопленням влади. Те, що відбулося в Україні, наприклад. Коли вулиця, площа чинила силовий тиск на владу, для того щоб змінити режим. До того ж я хочу наголосити, що й цей президент, котрий сьогодні абсолютно нелегітимний, я маю на увазі – Путін, тим не менше, навіть цей нелегітимний президент визнав як законний факт те, що відбулося в Грузії і привітав Саакашвілі з обранням президентом. І з третього разу визнав те, що відбулося в Україні і привітав врешті-решт Ющенка. Двічі він вітав Януковича з перемогою, Путін же у нас трохи «крейзі», так, він не розуміє, що відбувається насправді, ось. Але з третього разу він же привітав Ющенка з перемогою, і це означає, що Путін визнає ось такий шлях зміни режиму, режиму,наголошую, легітимним. Тому, які до мене претензії, я взагалі не розумію... І тому я вважаю, що маса критична для влади — це, думаю, 30-40 тисяч людей у Москві,— це означає, що влада не витримає цієї напруги.

Р.С.: Вам закидають, що Ви торгуєте міфом про те, що в оточенні Путіна є Ваші однодумці. Чи це реальні люди, які будуть діяти?

Б.Б.: Звичайно ж, я підтверджую, що взаємодію з людьми із найближчого оточення Владіміра Путіна з метою скинути антиконституційний режим. Відновити дію Конституції 1993 року, яку ухвалила більшість громадян Росії у вільному волевиявленні.

Р.С.: Всередині Росії Ваші заяви використовують для того, щоб агітувати за третій термін для Путіна. Чи може Путін довірити цю функцію спадкоємцеві?

Б.Б.: Ніколи не зможе довірити цю функцію спадкоємцю. Він повинен зберегти владу. У якій формі? Або формі президентської влади, або у формі глави уряду, перетворивши Росію із президентської республіки в парламентську – це технологія, я ще раз наголошую, – він повинен зберегти всю повноту влади, щоб зберегти просто фізично своє життя.

Матеріали до теми:

• Українська карта в російській політиці • На акціях у Москві і Петербурзі солдатів і міліції було значно більше, аніж демонстрантів. (Огляд європейської преси) • Російська влада боїться вуличних акцій протесту?

• Фоторепортаж з демонстрації у Сант-Петербурзі
XS
SM
MD
LG