Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція готуватиме подання до Конституційного Суду стосовно вже нового Указу Президента про розпуск парламенту і перенесення виборів на 24 червня


Про це заявив Голова Верховної Ради Олександр Мороз. А лідерка фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова зазначила, що коаліція наразі не ініціює імпічменту Президента Віктора Ющенка. Водночас лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко вважає, що процедура імпічменту Президента наразі є неможливою: «Процедура імпічменту Президента є неможливою, тому що колишня правляча коаліція у колишньому парламенті і тоді не мала голосів для цієї процедури, і зараз немає».


Про це заявив Голова Верховної Ради Олександр Мороз: «Указ від 26 квітня з’явився тільки тому, що була спроба уникнути висновків щодо Указу від 2 числа. Сьогодні депутати висловлюють стурбованість цією ситуацією і готові зараз подати вже нове провадження по Указу вже від 26 числа».

А лідерка фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова зазначила, що коаліція наразі не ініціює імпічменту Президента Віктора Ющенка.

Втім представник Партії регіонів Тарас Чорновіл заявив, що у четвер на засіданні фракції більшість її представників висловилися за початок процедури імпічменту: «Приблизно дві третини депутатів жорстко заявили, що вони наполягають на початку цієї процедури. Це є наша політична позиція, далі ми її ми будемо узгоджувати з позицією керівництва».

Водночас лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко вважає, що процедура імпічменту Президента наразі є неможливою: «Процедура імпічменту Президента є неможливою, тому що колишня правляча коаліція у колишньому парламенті і тоді не мала голосів для цієї процедури, і зараз немає».

За Конституцією, Президент може бути усунений з посади у порядку імпічменту за державну зраду чи інший злочин.

Ініціюється процедура більше, ніж половиною народних депутатів, розслідування проводить спеціальна тимчасова слідча комісія, її висновки розглядає Верховна Рада, рішення про звинувачення голови держави ухвалює парламент щонайменше двома третинами голосів, про усунення – трьома четвертими після висновків Конституційного та Верховного Судів.

Матеріали до теми:

• Замкнений цикл чи нова фаза конфлікту: що змінює в українській ситуації другий президентський Указ про розпуск парламенту? • Віктор Ющенко поновив на посаді Генпрокурора Святослава Піскуна • Україна запросить ОБСЄ спостерігати за достроковими парламентськими виборами • Новий указ свідчить, що Ющенко готовий на компроміс – євродепутати • Ющенко переносить вибори і сподівається на компроміс між опозицією та коаліцією. Естонія розпочала розкопки біля пам’ятника радянському солдатові у Талліні (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG