Доступність посилання

ТОП новини

Перший крок до рішення. КС розпочав вирішувати долю парламенту


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 17 квітня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Перший день встановлення конституційності президентського Указу про розпуск парламенту. Сьогодні Конституційний Суд розпочав розгляд відповідного подання і вирішив працювати щоденно.

Голова Конституційного суду Іван Домбровський та суддя-доповідачка Сюзанна Станік перед початком засідання КС. 17 квітня 2007 р.
Мітинг прихильників коаліції під стінами Конституційного Суду – у судовій залі всі 18 суддів. Засідання щодо встановлення конституційності Указу Президента про розпуск парламенту розпочалося. Судді вирішують: працюватимемо щобудня до 27 квітня, а якщо буде потрібно, то й довше. 11 суддів голосують “ЗА”.

СБУ чи Прокуратура. Хто має рацію?

Суддя-доповідачка у цій справі Сюзанна Станік починає виступ із заяви не зі справи: “Я ні в якому випадку не заявляю самовідвід. Я буду працювати по цій справі і виконувати обов’язки не перед панами Наливайченками, а перед народом України відповідно до тієї присяги, яку я дала”.

Учора виконувач обов’язків Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що СБУ має попереднє підтвердження начебто родич судді Станік отримав майно на суму 12 мільйонів доларів. А в Генеральній прокуратурі кажуть, що ця інформація неправдива.

Опозиція ж висловлює переконання, що відсторонення Сюзанни Станік дало б можливість уникнути звинувачень.

Нашоукраїнець Юрій Ключковський каже, що: “У цивілізованих державах у такому випадку прийнято робити самовідвід, щоб уникнути будь-яких звинувачень. Відсторонення одного судді КС в процесі не вирішить кардинально ситуації і не надасть нікому переваги, а просто була б можливість уникнути звинувачень, які сьогодні будуть неминучими”.

Як обирали суддю-доповідача?

Микола Полудьоний
Тим часом, у Секретаріаті Президента заявляють, що призначення Сюзанни Станік суддею-доповідачкою порушує регламент Конституційного Суду. Радник Президента з юридичних питань Микола Полудьоний: “Суддя Конституційного Суду Станік сама визвалася взяти цю справу до розгляду. На засіданні Конституційного суду 5 числа питання про визначення або затвердження судді-доповідача у цій справі не вирішували. Хоча про це прямо каже регламент. На цьому засіданні вирішували питання про форму слухання – вирішили, що вона буде усною, і, відповідно, вирішення сторін, які братимуть участь у справі”. Сьогодні Віктор Ющенко запропонував голові Конституційного Суду Івану Домбровському публічно розповісти про ці порушення регламенту.

Бюрократія чи самоздатність? Рішення КС покаже

На думку кандидата юридичних наук Миколи Сірого, рішення Конституційного Суду матиме велике значення для подальшого розвитку правової системи в Україні: “Якщо це рішення буде вузькоформальним, без оцінки Конституції в цілому, нашу правову систему оцінять як бюрократичну. Якщо це рішення буде рішенням по суті, тоді наша правова система буде оцінена, як система, що має самоздатність до знаходження конструктивних і соціально корисних рішень”.

Наразі експерти говорять про 4 варіанти рішення Конституційного Суду. На користь Президента, на користь уряду та коаліції, таке, яке не задовольнить жодну зі сторін, або ж визнання Указу Президента неконституційним з мотивацією, що він просто послався не на ту статтю. У такому випадку глава держави може видати ще один Указ.

Матеріали до теми:

• Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка • Судний день у Києві. Державний переворот підтриманий Заходом. (Огляд європейської преси) • Чи змінить країну очікуване рішення Конституційного Суду щодо Указу Президента? • У Криму проросійські активісти розпочинають нову антиНАТОвську кампанію

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG