Доступність посилання

ТОП новини

Керівник Пентагону намагатиметься переконати офіційну Москву щодо елементів протиракетної оборони


Петро Кагуй Прага, 23 квітня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні міністр оборони Сполучених Штатів Роберт Гейтс має зустрітися у Москві із представниками російської влади. Головна тема переговорів – намір Вашингтона розмістити у Східній Європі американську систему протиракетної оборони. Досі офіційна Москва категорично висловлювалася проти таких планів, говорячи, що це загрожуватиме безпеці Росії.

Чого ж очікувати від сьогоднішніх переговорів? Чи зможе керівник Пентагону домогтися пом''якшення позиції Росії щодо наміру США розмістити у Польщі і Чехії елементів протиракетної оборони?

Російська влада вже не раз наголошувала, що вона проти такого розміщення. Президент Владімір Путін навіть заявив про готовність Росії вдатися до ефективних заходів у відповідь. А деякі оглядачі говорять про можливе повернення до часів «холодної війни».

Вашингтон запропонує Москві нові ініціативи

Напередодні нинішнього візиту керівника Пентагону Роберта Гейтса до Москви газета «Нью-Йорк Таймс» написала, що Сполучені Штати готові запропонувати Росії низку нових ініціатив, щоб переконати Москву, що розміщення системи ПРО у Східній Європі є необхідним і не становить загрози для Росії.

За даними газети, яка посилається на неназвані джерела в адміністрації президента Джорджа Буша, Вашингтон пропонуватиме, зокрема, об’єднати деякі елементи американських і російських систем протиракетної оборони, обмінюватися розвідувальними даними про потенційні загрози, а також запропонує співпрацю у галузі розвитку оборонних технологій.

Росія отримала шанс бути «ображеною»?

І все ж аналітики не очікують серйозного зрушення від нинішніх переговорів у Москві.

Так, російський військовий експерт Алєксандр Ґольц вважає, що Москва зацікавлена у поглибленні суперечки: «Проблема полягає в тому, що питання вже давно переведене у політичну сферу. Росія хоче бути ображеною на що-небудь. І нерозумна американська політика у ділянці протиракетної оборони дає шанси їй бути ображеною, і вказувати на вороже приготування іншої сторони. Це, з погляду нинішнього російського керівництва, можливість підняти престижу Росії, знову повернути їй статус великої держави».

Оглядачі також звертають увагу на те, що, на відміну від Росії, Сполучені Штати знайшли порозуміння та підтримку в Європі. Днями держави-члени НАТО на зустрічі у Брюсселі висловилися за розміщення американської системи протиракетної оборони, що, за їхніми висновками, посилить безпеку європейських держав. Серед потенційних джерел небезпеки був названий Іран.

І за словами Генерального секретаря НАТО Яапа до Хооп Схеффера, «десять ракет-перехоплювачів не можуть вплинути на стратегічний баланс і не становитимуть загрози для Росії».

Матеріали до теми:

• Американські протиракетні радари. Позиції чеського та польського урядів близькі. • Україна має шанс скористати з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі. • Розташування американського протиракетного радару – перше випробування нового уряду Чехії.
XS
SM
MD
LG