Доступність посилання

ТОП новини

Рене Ван дер Лінден відвідав Україну


Тетяна Ярмощук Київ, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні завершився візит в Україну Президента Парламентської Асамблеї Ради Європи. Рене Ван дер Ліден каже, що ПАРЄ готова допомогти у врегулюванні кризи, однак ключові питання українські політики мають розв’язати самостійно.

Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене Ван дер Ліден
Рене ван дер Лінден висловлює сподівання, що політичну кризу в Україні розв’яжуть у найкоротші терміни. Для цього, на його думку, передусім згоди мають досягти Президент та Прем’єр: “Я зазначав: є угода про те, що нові вибори відбудуться. На мою думку, перша річ, яку зараз мають зробити двоє ключових політичних гравців, – це знайти компроміс”.

Дата виборів – не головне

Рене Ван дер Лінден зазначив, що Рада Європи готова надати Україні свою допомогу. Головне – не дата виборів, а за яких умов вони відбуватимуться.

Із заяв, як проголосив президент ПАРЄ, видно, що Рада Європи поки що не готова бути посередником, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Леонід Кожара: “І це зрозуміло, бо сам предмет посередництва ми ще для себе не визначили. Зараз тривають переговори. Поки що навіть не зрозумілий політико-правовий формат, як ми будемо виходити з політичної кризи. Але водночас Ван дер Лінден зробив кілька важливих заяв. Передусім я б відзначив заклик до опозиції повернутися у сесійну залу”.

"Це наша внутрішня проблема"

На думку бютівця Андрія Шкіля, для залагодження політичної кризи Україні не потрібні посередники, натомість потрібне розуміння європейської спільноти: “З боку європейської спільноти розуміння є. Якби його не було, то і не було б візиту Ван дер Ліндена до Україні. Наша внутрішня проблема потребує нашого вирішення”.

На початку політичної кризи міністр закордонних справ Арсеній Яценюк пообіцяв міжнародній спільноті, що Україна сама її розв’яже. Пізніше Прем’єр Віктор Янукович все ж таки звернувся до міжнародного співтовариства з проханням домогти Україні. І отримав відгук з Москви. Російська Федерація заявляла, що готова допомогти в разі офіційного звернення. Між тим, співдоповідачки ПАРЄ кажуть, що це внутрішня справа України.

Матеріали до теми:

• Україна-ПАРЄ: довкола української кризи • Конституційна колотнеча триває • Оксана Забужко: «У нас зазвичай політикою називається стриптиз політичних еліт і розклади між ними, ця сама картярська гра, в яку вони бавляться. Значить Петя проти Васі, Вася проти Юлі, Юля проти Віті і так далі...» • Свобода слова у Росії і вплив російських ЗМІ на Україну • Конституційний Суд припинив розгляд Указу Президента про розпуск парламенту від 2 квітня • Третій тиждень перемовного марафону
XS
SM
MD
LG