Доступність посилання

ТОП новини

Великобританія. Наступником Тоні Блера стане, очевидно, Ґордон Браун


Олекса Семенченко Лондон, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок офіційно розпочалося висунення кандидатів на заміщення Тоні Блера на посаді лідера Лейбористської партії. Обраний лідер автоматично стане прем''єр-міністром Великої Британії. Практично ніхто не сумнівається, що новим чільником буде обрано нинішнього міністра фінансів Ґордона Брауна.

Міністр фінансів Великобританії Ґордон Браун
Після того, як усі впливові члени уряду відмовилися висувати свої кандидатури на противагу Ґордону Брауну, його перемога у виборах лідера виглядає гарантованою. Протистояти йому нині мають намір два представники лівого крила партії – депутати парламенту Майкл Мічер та Джон МакДоннелл. Вони намагаються домовитися між собою щодо того, хто має більшу підтримку. Вони вважають, що комусь із них вдасться зібрати 45 підписів колег у фракції, котрі потрібні для висунення кандидатури. Проте на перемогу над Брауном не розраховують навіть вони. Своїм завданням вони вважають дістати приблизно третину голосів однопартійців, щоб засвідчити масштаби невдоволення з нинішнього курсу уряду.

Попри колишні суперечності Блер підтримує кандидатуру Брауна

Незважаючи на численні тертя, які були між Брауном і прем’єр-міністром Тоні Блером за 10 років спільної роботи в уряді, останній виступив на підтримку кандидатури міністра фінансів.

Тоні Блер, зокрема, сказав: “Я абсолютно щасливий надати повну підтримку Ґордонові як наступному лідерові Лейбористської партії та прем’єр-міністрові. Я думаю, він має усе потрібне для того, щоб очолювати Лейбористську партію і країну. Він має надзвичайний, рідкісний талант. І це чудово, що тепер він може його застосувати для служіння державі. Він довів, що, можливо, є найуспішнішим міністром фінансів в історії країни, що він має силу, досвід і розважливість”.

Обраний лідером кандидат стане прем''єр-міністром після того, як 27 червня Тоні Блер подасть королеві прохання про відставку. 56-річний Браун довго очікував на свій шанс стати людиною номер один у країні, але йому довелося упродовж 10-ти років залишатися в тіні, хоча багато фахівців вважають добрий стан британської економіки передусім його заслугою.

Заповітна мрія Ґордона Брауна здійснюється

Браун у ці дні виглядає дуже невимушеним і щасливим з того, що його заповітна мрія вже є близькою. У дебатах, які він у неділю провів з конкурентами Мічером та МакДоннеллом, він виставив їх як прихильників традиційного лейборизму, тобто як соціалістів, що пропонують підвищувати податки та видавати їх на громадські потреби. Така політика призвела до занепаду партії у 80-их роках минулого сторіччя.

Ґордон Браун також розкрив деякі напрямки своєї політики, як наприклад, розвиток екологічних міст. Браун також виключив швидке виведення британських військ з Іраку і збирається зберегти особливі союзницькі відносини з Вашингтоном.

Висування кандидатів триватиме до четверга. Результати голосування оголосять 24 червня на партійній конференції в Манчестері.

Матеріали до теми:

• Тоні Блер іде у відставку. Новий лідер Лейбористської партії стане новим прем’єр-міністром Великої Британії • Відновлено автономію Північної Ірландії • Тоні Блер відзначає 10 річницю перебування при владі у Великій Британії
XS
SM
MD
LG