Доступність посилання

ТОП новини

Робоча група узгодила зміни до закону про вибори народних депутатів України


Йдеться зокрема про пункти, які стосуються позачергових виборiв. Про це повідомив у понеділок увечері після чергового засідання робочої групи постійний представник Президента у Верховній Раді Роман Зварич.


Йдеться зокрема про пункти, які стосуються позачергових виборiв. Про це повідомив у понеділок увечері після чергового засідання робочої групи постійний Представник президента у Верховній Раді Роман Зварич.

За його словами, «уже узгоджено найскладніший i найголовніший закон про вибори народних депутатів, за винятком окремих позицій. Вiн може вже зараз голосуватися».

Неузгоджені моменти, за словами Зварича, стосуються пропозицій представників коаліції. Зокрема, Соцпартiя пропонує визнати вибори такими, що відбулися, при явці понад 50% виборців.

Однак, представник опозиції Йосип Вінський прогнозує, що у вівторок робоча група не досягне консенсусу через існуючі між учасниками переговорів ключові розбіжності.

Раніше у понеділок оптимізм з приводу можливого швидкого закінчення роботи групи висловлював «нашоукраїнець» Микола Оніщук. Він прогнозував, що вже до кінця дня міг бути узгоджений весь пакет законопроектів, необхідних для виходу з кризи: «У цілому робота групи просувається. Хоч і складно, із застереженнями, але вона має певну динаміку...».

А стосовно дати виборів, то за словами Оніщука, «Це не обговорювалося на засіданні робочої групи. Це питання швидше є політичним, а не організаційно-правовим».

Водночас інший член групи, перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк заявляв, що наразі в робочій групі ще не досягли домовленості з «найголовнішого» питання — проведення виборів «на законних підставах». За його словами, на таких «законних підставах» наполягає коаліція.

Представники коаліційних партій уже неодноразово наголошували, що не вважають укази Президента про дострокові вибори законними. Низка депутатів від коаліції оскаржує їх у Конституційному Суді.

Раніше перший віце-прем’єр та секретар РНБО після суботньої зустрічі Президента з Прем’єр-міністром заявляли, що робоча група мала намір до середи завершити підготовку законопроектів, необхідних для позачергових виборів Верховної Ради.

Матеріали до теми:

• Коаліція проти голосування пакетом законопроектів щодо дострокових виборів і пропонує Президентові новий «круглий стіл» • «Наша Україна» пропонує внести в угоду про створення мегаблоку заборону на блокування з Партією регіонів, соціалістами та комуністами • Компартія відкликала свій підпис під Універсалом національної єдності • Таємниці закритих списків: як наблизити виборця до депутата? (Прямий ефір. Гості: Володимир Зубанов (ПР) та лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун) • Робоча група на фінішній прямій?
XS
SM
MD
LG