Доступність посилання

ТОП новини

Робоча група на фінішній прямій?


Тетяна Ярмощук Київ, 14 травня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Комуністи сьогодні відкликали свій підпис під Універсалом національної єдності. Конституційний Суд виришив з‘ясувати законність другого Указу Президента про розпуск парламенту. Коаліція заявляє, що не голосуватиме за пакет документів для проведення дострокових виборів. А опозиція сподівається, що ще сьогодні робоча група може узгодити всі документи.


Компартія відкликала свій підпис під Універсалом національної єдності, який минулого літа Петро Симоненко поставив із застереженнями. При цьому лідер комуністів звинуватив Президента у постійному порушенні домовленостей та узурпації влади.

Ця узурпація обмежує в правах громадян України і тому комуністи відкликають свій підпис під Універсалом, каже Симоненко.

Але відкликання комуністичного підпису не означає ані відмови КПУ від виборів, ані їхнього виходу із переговорів – вони й далі засідатимуть у робочій групі.

Коаліція: Ні пакетному голосуванню

Коаліціянти заявили, що не будуть голосувати за пакет змін до виборчого законодавства, про що раніше говорив Президент. Олександр Мороз зокрема проти пакетного голосування, щоб потім ні в кого не виникало питань щодо процедури розгляду тих документів, які ухвалюються Верховною Радою. “Можна пакетом вести день дискусію і не проголосувати. А можна, розглядаючи окремо кожне питання, розглянути їх за дві години”, — каже Мороз.

Регіонал Василь Кисельов стверджує, що парламент може ухвалити необхідні документи у термін, щоб парламентські вибори відбулися 28 жовтня.

Утім, опозиція висловлює оптимістичні пронози. За словами представника “Нашої України” Миколи Онiщука, робоча група вийшла на фінішну пряму і можливо, що законопректи будуть погоджені до кінця дня.

Ще один указ?

За українським законодавством, сьогодні збігає останній термін, коли політичні сили можуть провести з’їзд. Опозиція це зробила. Коаліція – проігнорувала. На думку політолога Сергія Тарана, це означає, що Президент муситиме видавати третій указ. Якщо буде третій указ і він не буде виконуватися, це буде смішно, каже він. Має бути нова дата виборів, і мають бути нові домовленості. Хоча ті позитивні сигнали, які надходять з робочої групи, дають надію, що така домовленість буде, прогнозує політолог.

Згідно з Указом Президента від 26 квітня позачергові вибори до парламенту мають відбутися 24 червня. Сьогодні ж Конституційний Суд відкрив провадження щодо встановлення конституційності цього Указу.

У суботу Президент та Прем’єр домовилися, що до середи робоча група має підготувати, а парламент ухвалити необхідні документи для проведення позачергових виборів.

Матеріали до теми:

• Коаліція проти голосування пакетом законопроектів щодо дострокових виборів і пропонує Президентові новий «круглий стіл» • Робоча група узгодила зміни до закону про вибори народних депутатів України • «Наша Україна» пропонує внести в угоду про створення мегаблоку заборону на блокування з Партією регіонів, соціалістами та комуністами • Компартія відкликала свій підпис під Універсалом національної єдності • Таємниці закритих списків: як наблизити виборця до депутата? (Прямий ефір. Гості: Володимир Зубанов (ПР) та лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун)
XS
SM
MD
LG