Доступність посилання

ТОП новини

Польові дослідження Центрвиборчкомів


Тетяна Ярмощук Київ, 25 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чому оновлена Центральна виборча комісія не може розпочати повноцінну роботу? Чим є Центрвиборчком в Україні, і яка специфіка цього органу в інших країнах? Чи може закордонний досвід допомогти розблокувати роботу української ЦВК?

(RadioSvoboda.Ua)
Центральна виборча комісія є постійнодіючим колегіальним державним органом, який наділений повноваженнями щодо організації, підготовки і проведення виборів Президента, народних депутатів, депутатів місцевих, сільських, селищних рад та міських голів. Комісія очолює систему виборчих комісій та комісій із референдуму. Про це йдеться у Законі “Про ЦВК”.

За українським законодавством, склад ЦВК затверджує Верховна Рада за поданням Президента. Відбувається це за партійним принципом. У нинішньому складі Комісії восьмеро членів – квота коаліції, ще семеро – опозиції. Саме це, за словами голови ЦВК Володимира Шаповала, і стоїть на заваді нормальній роботі Комісії.

Чим же є Центральні виборчі комісії у закордонних країнах, і що є запорукою їхньої ефективності?

Закордонні ЦВК. Досвід Латвії, Польщі, США

У Латвії нарікань на роботу ЦВК та місцевих комісій не було, навпаки, експерти визнають їхню діяльність успішною.

Кореспондентка Радіо Свобода у країнах Балтії Людмила Пилип каже, що латвійська ЦВК — це самостійний державний орган, повноваження якого тривають 4 роки. Комісія нараховує 9 членів, з яких голову та ще 7 членів обирає Сейм. Але 9-го члена, юриста за фахом, обирає Верховний Суд на пленарному засіданні. Чергові вибори до Комісії відбуваються через шість місяців після обрання нового складу парламенту.

У Польщі ЦВК є технічним органом і нікого не цікавить, хто в цій комісії працює, повідомляє експерт Інституту відкритої політики Богдан Олексюк. Результати виборів до Сейму та до Сенату затверджує Верховний Суд Польщі. Якщо десь є якісь порушення, той, хто хоче, звертається до суду, і все вирішується через суд. У Сполучених Штатах Америки зовсім інша система. Там немає такого органу, як ЦВК в Україні. Суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей каже, що Федеральна виборча комісія уповноважена займатися виключно фінансовими справами кандидатів, які обираються до Конгресу, або кандидатів у Президенти. У США кожен штат опікується своїми виборами.

Затведження нового складу ЦВК входило у пакет домовленостей між Президентом, Прем’єром та спікером. Головне завдання, яке стоїть перед Центрвиборчкомом, розібратися зі старими партійними списками і підтвердити підставу розпуску парламенту Президентом, складання депутатських мандатів понад третиною корпусу Верховної Ради. Наразі ж коаліціянти заявляють: підстави для дострокових парламентських виборів з’являться лише тоді, коли ЦВК ухвалить рішення про обнулення виборчих списків опозиції.

Матеріали до теми:

• Що спустить політиків на грішну землю? (Прямий ефір) • Виборча кампанія по-достроковому • Президент Віктор Ющенко закликає політичні сили публічно зобов’язатися скасувати необмежену депутатську недоторканність • Нові політичні обличчя: чи сприятимуть перевибори їхній появі? • Чому й надалі опозиція нагадує Лебедя, Рака і Щуку? З приводу останніх заяв представників мегаблоку. a class="insidelnks" href="/article/2007/6/270A07CC-9839-418B-9B82-EB67D17EF758.html">• Третій раз в Конституційний Суд • Політична криза в Україні: як її бачать журналісти в Донецьку і Львові?
XS
SM
MD
LG