Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко вважає Верховну Раду V скликання неповноважною


Про це Президент України заявив у середу на прес-конференції: «Питання повноважності Верховної Ради V скликання, по суті, закрито. Я не приймаю тих маніпуляцій, які проводить керівництво Верховної Ради». Глава держави нагадав, що за домовленостями з Прем''єр-міністром Віктором Януковичем і Головою Верховної Ради Олександром Морозом, позачергові вибори призначені на 30 вересня. Янукович у середу також зазначив, що заява, підписана президентом, спікером і прем''єром про врегулювання політичної кризи, виконується.


Про це Президент України заявив у середу на прес-конференції: «Питання повноважності Верховної Ради V скликання, по суті, закрито. Я не приймаю тих маніпуляцій, які проводить керівництво Верховної Ради».

Глава держави нагадав, що за домовленостями з Прем''єр-міністром Віктором Януковичем і Головою Верховної Ради Олександром Морозом, позачергові вибори призначені на 30 вересня: «Я акцентую увагу на 3 підписи - Президента, керівника уряду й Голови Верховної Ради України».

За словами Президента, зобов''язання за цією заявою він зі свого боку виконав.

У зв''язку з цим Віктор Ющенко знову закликав голову Верховної Ради V скликання виконати домовленості: «Я думаю, що українська нація гідна того, щоб такі політики, як Олександр Мороз нарешті могли тримати своє слово й виконати в повному обсязі ті домовленості, які привселюдно й формально зафіксовані. Час для цього є».

Віктор Ющенко прокоментував зволікання Олександра Мороза увійти у виборчу кампанію: «Його надія, мабуть, пов''язана з тим, що це його останній прихід у Верховну Раду України. Та серія зрадництв, які були зроблені ним і його політичною силою, не прикрашають публічну поведінку партії, яку він очолює. І, мабуть, проблема номер один – як боротися за кожен день нелегітимного режиму роботи Верховної Ради, щоб якимось чином використовувати трибуну, телекамери для амністії».

Напередодні, у вівторок, Вiктор Ющенко закликав Верховну Раду та її голову Олександра Мороза припинити роботу, оскільки призначені позачергові вибори.

Тим часом, відкриваючи засідання Кабміну у середу, Пем''єр-міністр Віктор Янукович закликав опозиційні фракції Верховної Ради до кінця тижня скласти свої депутатські повноваження.

За словами голови уряду, станом на 12 червня депутатські повноваження склали 79 депутатів: «Сподіваюся, що до кінця тижня вистачить мужності в народних депутатів, які прийняли рішення разом зі своїми колегами йти на дострокові вибори, але вони поки не квапляться».

При цьому Янукович зазначив, що заява, підписана Президентом, спікером і прем''єром про врегулювання політичної кризи, виконується й на сьогодні залишилося виконати опозицією зобов''язання щодо припинення повноважень 151 депутата, що дає конституційну підставу для припинення роботи парламенту й проведення дострокових виборів.

Загалом заяви про складення депутатських повноважень написали 103 члени БЮТ і 66 членів НУ.

2 червня з’їзди обох блоків скасували повноваження своїх депутатів і свої виборчі списки. Таким чином, парламент залишився без понад третини депутатів. На цій підставі Президент видав уже третій указ про розпуск Верховної Ради як неправочинної і призначив дострокові вибори на 30 вересня, відповідно до домовленостей між ним, прем’єром і спікером парламенту 5-го скликання.

Але коаліція вважає, що цього недостатньо і що Верховна Рада далі залишається правочинною, доки складення мандатів понад 150 депутатів не затвердять у парламенті і в ЦВК.

Опозиція називає такі дії коаліції маніпуляцією.

Матеріали до теми:

• Політики взялись за ЦВК • Політичні провідники. Яким має бути лідер? І чи є лідери в Україні? • Президент України закликав ЦВК забезпечити об’єктивне проведення виборів • Вiктор Ющенко вимагає вiд Верховної Ради та її голови Олександра Мороза припинити роботу, оскільки призначені позачергові вибори • Олександр Мороз: "Віктор Ющенко має заспокоїти своє шалене оточення" • На вибори гуртом. Опозиційний мегаблок вирішує передвиборчі питання • ЦВК наразі не може «обнулювати списки» парламентарів та визнавати обраними нових депутатів через відсутність законодавчої бази
XS
SM
MD
LG