Доступність посилання

ТОП новини

Нова багатонаціональна військова поліція НАТО


Єва Поштар Варшава, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) -У Варшаві створено багатонаціональний батальйон військової поліції НАТО. Ця чергова одиниця натовських миротворчих сил постала за польською ініціативою. У батальйоні буде представлено найбільше воїнів з Польщі, а також із Чехії, Словаччини та Хорватії, яка невдовзі може стати членом Північно-Атлантичного альянсу.

Головним завданням новоутвореної військової частини має бути підтримка військ альянсу в миротворчих місіях у світі. Віце - міністр національної оборони Польщі Богуслав Вінід каже, що у деяких військових миротворчих місіях, силою обставин НАТО змушене займатись не лише військовими справами. Часто треба виконувати завдання, які, належать до повноважень військової поліції. Новий батальйон власне для цього і створений.

Польські оглядачі кажуть, що новий батальйон працюватиме на території миротворчих операцій НАТО. Він контролюватиме дорожній руху, буде вести слідства, займатиметься справами інтернованих чи військово - полонених та вестиме оперативні дії проти порушників закону.

Якою ж буде перша місія нового батальйону?

Ідея створення такого батальйону виникла п''ять років тому в Празі під час саміту держав-членів НАТО. Польща призначила для служби у батальйоні 140 вояків військової поліції, Чеська Республіка - 31, Словаччина - 34, Хорватія-31.

Богуслав Вінід вважає, що оскільки Хорватія готується до членства в НАТО, практична співпраця її солдатів в новому батальйоні матиме для неї велике значення.

З огляду на те, що Польща має найбільшe воїнів у складі нового батальйону військової поліції НАТО, вона відіграє головну роль в проекті.

Кожна з держав-учасниць проекту платить за своїх вояків. Польща виділяє кошти на утримання своїх вояків, тa на структури командування.

На сьогоднішній день, батальйон готовий працювати. Залишається, щоб НАТО вирішило, куди його відправити.

Матеріали до теми:

• Євроатлантична інтеграція України триває
XS
SM
MD
LG