Доступність посилання

ТОП новини

Євроатлантична інтеграція України триває


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - НАТО вітає домовленість про дострокові вибори в Україні і готово допомагати Києву на його шляху євроатлантичної інтеграції. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер після закінчення Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко та Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер під час засідання Комісії Україна-НАТО.
Брюссель, 14 червня 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Генсек альянсу запевняє, що країни НАТО готові підтримувати Україну на її шляху до євроатлантичної інтеграції. “Україна зробила великий поступ, але коли це може призвести до подальших кроків, я насправді не можу сказати. Це залежить від намірів українського народу і від того, як країни НАТО оцінюють виконану роботу.”,- сказав Яап де Хооп Схеффер.

На Комісії НАТО і Україна домовилися і надалі співпрацювати разом, аби зміцнювати принципи верховенство права – серед іншого йдеться про ефективний громадянський і демократичний контроль над збройними силами і підтримку демократичних інституцій. Країни НАТО привітали домовленості в Києві про дострокові вибори – це, за словами генсека альянсу, заспокоїло політичні пристрасті.

Україна бере участь у всіх нинішніх операціях і місіях НАТО

Україна є єдиним партнером НАТО, який бере участь у всіх нинішніх операціях і місіях НАТО Де Хооп Схеффер похвалив Україну і її міністра оборони Анатолія Гриценка за те, що було проведено низку реформ у секторі безпеки і збройних сил та ухвалено низку важливих документів – приміром, першу національну стратегію безпеки.

Де Хооп Схеффер нагадав, що Україна є єдиним партнером НАТО, який бере участь у всіх нинішніх операціях і місіях НАТО. Мова йде про Ірак, Косово, Афганістан, а з недавнього часу Україна приєдналася також до антитерористичної місії НАТО в Середземному морі. Альянс дуже цінує таку підтримку України, каже генсек. Він нагадав, що цього року НАТО і Київ святкують десятиріччя підписання Хартії про особливе партнерство – цій темі присвячено спеціальну фотовиставку, яка відкрилася в четвер у штаб-квартирі альянсу.

Міністр Гриценко вважає, що навіть за нинішнього уряду Україні вдається ухвалювати практичні рішення про співпрацю з НАТО. Загалом співпрацю Києва і Брюсселя він називає історією успіху. 1994 року Україна стала першою пострадянською країною, яка приєдналася до Програми Партнерство заради миру. Цей досвід, так само як і 10 років існування Хартії – це історія успіху, переконаний український міністр оборони.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО • Міжнародний форум «Євроатлантичне майбутнє України» • «НАТО: свій чи чужий?»
XS
SM
MD
LG