Доступність посилання

ТОП новини

Прем''єр-міністр Великої Британії оголошує низку антитерористичних заходів


Олекса Семенченко Лондон, 4 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прем''єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун оголосив у парламенті про заходи безпеки, що їх планують вжити після спроб терористичних нападів у Лондоні та Ґлазґо. Тим часом, поліція вважає, що заарештувала всіх підозрюваних, а тому найближчим часом у цій країні можливе зниження максимального рівня терористичної тривоги.

Велика Британія -- поліцейські патрулі у аеропорту Глазго
(AFP)
У середу, в перебігу першої для Ґордона Брауна на посаді прем''єр-міністра сесії відповідей на запитання депутатів Палати громад парламенту йому довелося реагувати на ситуацію,пов"язану зі спробами здійснення потужних вибухів у центрі Лондона та на летовищі Ґлазґо. Як з''ясувалося у перебігу слідства, всі 8 осіб, заарештованих у цій справі, є іноземними медиками, котрих запросила на роботу до Британії Національна служба охорони здоров''я через нестачу власного медичного персоналу.

Ґордон Браун, зокрема, сказав: «Через те, що сталося у Національній службі охорони здоров''я, я попросив лорда Веста – нового міністра у справах тероризму – провести негайний перегляд правил набору персоналу до цієї системи. Потребу цього показали події кількох останніх днів».

Ретельніше вивчатимуть біографії усіх висококваліфікованих працівників-мігрантів

Прем''єр також пообіцяв розширити міжнародний список осіб, що підлягають наглядові через підозру в терористичній діяльності. Це робитиметься у співпраці з іншими країнами Європи та арабськими державами для того, щоб ефективніше попереджати одні одних про небезпеку. Британський уряд відтепер провадитиме ретельніше вивчення біографій висококваліфікованих працівників-мігрантів, що приїжджають на роботу до цієї країни. Компанії та організації, які їх наймають, муситимуть подавати урядові докладну інформацію про них.

Ґордон Браун вважає, що для попередження тероризму надзвичайно важливими є скоординовані зусилля країн світу: «Ми підпишемо нові угоди з іншими країнами для спільних заходів запобігання потенційній терористичній загрозі. Угоди також уможливлять депортацію людей до тих країн, де вони мають бути, замість того, щоб бути в нашій країні».

«Люди, які вас лікують, вас уб''ють»

Тимчасом експерти з проблем безпеки розглядають можливість зниження рівня терористичної загрози з найвищого – «критичного» ступеня. Цю градацію запровадив британський уряд для попередження публіки про небезпеку. «Критичний» рівень значить, що атака є високо ймовірною у найближчий час. Цей ступінь загрози оголосили в суботу після трьох спроб здійснити потужні вибухи за допомогою авт, нашпигованих великою кількістю вибухових речовин. Проте тепер детективи вважають, що всі головні підозрювані вже перебувають під вартою. Підтверджено, що всі вони є високоосвіченими медиками – громадянами держав Близького Сходу та Індії.

Як повідомив у середу британський щоденник Times, ще у квітні іракський провідник організації «Аль-Каїда» попередив британського священика, що в Британії відбудуться терористичні напади: «Люди, які вас лікують, вас уб''ють».

Матеріали до теми:

• Розслідування спроби терористичних нападів у Великій Британії набуло міжнародного виміру: допити в Австралії • Найвищий рівень терористичної небезпеки у Великобританії
XS
SM
MD
LG