Доступність посилання

ТОП новини

Україна у п’ятницю відзначала 16-ту річницю незалежності


Президент України під час урочистого виступу на Софійській площі заявив: «Я ініціюю скликання Національної конституційної ради, яка розробить проект нової редакції Конституції України… Я твердо повторюю те, що казав два місяці тому, на День Конституції: Основний Закон буде схвалений на всенародному українському референдумі. Основний Закон – це договір про українське майбутнє». Тим часом лідер соціалістів, Голова Верховної Ради 5-го скликання Олександр Мороз висловився проти ініціативи Президента скликати Національну конституційну раду для розробки нової редакції Основного Закону.


Президент України заявив, що ініціює конституційне оновлення.

Під час урочистого виступу на Софійській площі Віктор Ющенко сказав: «Я ініціюю скликання Національної конституційної ради, яка розробить проект нової редакції Конституції України. Цей процес – справа не одного дня, але ніхто не зуміє його затягти. Він також не може бути заручником виборів, бо має глибинне значення для кожного. Я твердо повторюю те, що казав два місяці тому, на День Конституції: Основний Закон буде схвалений на всенародному українському референдумі. Основний Закон – це договір про українське майбутнє».

За словами голови держави, цьогорічні дострокові парламентські вибори – це його чітка реакція на замах, вчинений проти України «продажними політиками».

Віктор Ющенко наголосив також на тому, що ключовий принцип життя – закон один для всіх. За його словами, суспільство хоче бачити відповідальну владу, яка здійснюватиметься на основі чіткого розподілу обов’язків.

«Скасування депутатської недоторканності, оновлення влади і вдосконалення Конституції – це ряд першочергових, нагальних кроків. Вони допоможуть нарешті змінити політичну культуру в нашій державі. Я зупинив спроби усунути народ від управління країною. Стоятиму на захисті виключного права людей і в майбутньому», – наголосив Віктор Ющенко.

Він також запевнив, що сповнений рішучості продовжити шлях перетворень держави і суспільства.

Зранку, 24 серпня, в Софіївському соборі у Києві в присутності керівництва України відслужили урочистий молебень. А у центрі столиці, на Хрещатику, відбувся парад військових оркестрів.

Увечері на урочистому прийнятті з нагоди свята в Софійському соборі в Києві Президент Віктор Ющенко сказав, що піднімає келих за «творця української держави – український народ», за «заможну, квітучу Україну в колі рівних і вільних європейських і світових держав».

Він наголосив, що пишається українською державою і її людьми.

Президент побажав кожному співвітчизникові щастя, успіху, добра і висловив вдячність кожному українцеві, який робить внесок у розбудову української держави.

Віктор Ющенко також подякував державам – партнерам України за підтримку «на шляху важливих і далекосяжних змін».

24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила Акт про проголошення незалежності України.

Українські виборці підтримали цей Акт на референдумі 1 грудня цього ж року.

******** Тим часом лідер соціалістів, Голова Верховної Ради 5-го скликання Олександр Мороз висловився проти ініціативи Президента скликати Національну конституційну раду для розробки нової редакції Основного Закону.

Перебуваючи у п’ятницю в Черкасах, Олександр Мороз заявив, що жодна рада «не буде правочиннішою вiд парламенту».

За словами лідера соціалістів, iнiцiатива Президента показує, що «Ющенко йде шляхом концентрацiї влади в своїх руках».

Матеріали до теми:

• Як змінюється святкування Дня незалежності • День Незалежності України
XS
SM
MD
LG