Доступність посилання

ТОП новини

Янукович вважає «очевидним» рішення ЦВК зобов’язати Ющенка утримуватися від передвиборчої агітації


У п’ятницю Центрвиборчком, у якому переважають виразники інтересів нинішньої коаліції на чолі з Партією регіонів, заявив, що Президент незаконно бере участь у передвиборчій агітації і має утримуватися від цього. Президент і його Секретаріат скритикували це рішення ЦВК і назвали його політизованим, необґрунтованим і безпідставним.

«Будь-яка людина, яка вміє читати закон, розуміє: Президент не має права ставати на бік тієї чи іншої сили», – заявив Прем’єр-міністр і лідер Партії регіонів Віктор Янукович, перебуваючи в суботу в Одесі.

«Але це його ставлення до закону і Конституції», – сказав він про Президента Віктора Ющенка.

У п’ятницю Центрвиборчком, у якому переважають виразники інтересів нинішньої коаліції на чолі з Партією регіонів, заявив, що Президент незаконно бере участь у передвиборчій агітації і має утримуватися від цього.

ЦВК визнала публічні заклики Віктора Ющенка голосувати за Блок «Наша Україна – Народна самооборона» порушенням закону, виборчих прав громадян і прав та інтересів суб’єктів виборчого процесу.

Центральна виборча комісія назвала таку передвиборчу агітацію з боку Президента несумісною зі статусом голови держави і зобов’язала його надалі утримуватися від таких дій.

Президент і його Секретаріат скритикували це рішення ЦВК і назвали його політизованим, необґрунтованим і безпідставним.

«Це не їхня компетенція – давати такі рекомендації чи оцінки», – заявив Віктор Ющенко в суботу, перебуваючи в Хмельницькому.

Президент наголосив, що як голова держави він є учасником політичного процесу.

Але в своїх виступах у суботу він не закликав голосувати за якусь певну політичну силу.

Заступник голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук, яка також є представником Президента в Центральній виборчій комісії і Конституційному Суді, вважає, що жодної норми виборчого законодавства про ведення передвиборчої агітації Віктор Ющенко не порушував.

За її словами, Закон «Про вибори народних депутатів» не містить обмежень на участь Президента в передвиборчій агітації.

Крім того, додала вона в суботу, за цим Законом Президент узагалі не є суб’єктом виборчого процесу, а відтак і його дії щодо цього процесу оскаржувати не можна, так що ЦВК взагалі не мала розглядати таку скаргу.

Матеріали до теми:

• Президент закликав узяти активну участь у голосуванні на позачергових виборах до Верховної Ради • Президент закликає ЦВК «не політизувати свою роботу» • У Секретаріаті Президента називають необґрунтованою і безпідставною ухвалу ЦВК, яка зобов’язує голову держави утримуватися від передвиборчої агітації • ЦВК вважає, що Президент незаконно бере участь у передвиборчій агітації і має утримуватися від цього • Янукович у відкритому листі до Ющенка критикує Президента за участь в агітаційних заходах та рекламі блоку «Наша Україна – Народна самооборона»
XS
SM
MD
LG