Доступність посилання

ТОП новини

Представники ЄС: Тарасюк користувався авторитетом у Європі.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 31 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Зовнішня політика Бориса Тарасюка була спрямована на реформи та міцні відносини з Євросоюзом. Так прокоментувала відставку Тарасюка Крістіна Галляк, речниця Верховного представника ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єра Солани. А депутати Європарламенту Чарльз Таннок і Ян-Марінус Вірсма шкодують з приводу відставки проєвропейського міністра. Водночас голова Комітету Європарламенту у зв''язках із Україною Марек Сівець нагадав, що причини відставки Тарасюка не пов''язані з європейською політикою і що від нього вимагався мінімум лояльності в уряді Януковича.


Євросоюз і НАТО мали дуже тісні відносини з Тарасюком, заявила речниця Солани. За її словами, для Брюсселя важливо побачити, в якому напрямку рухатиметься Україна: “У будь-якому випадку, коли пан Тарасюк очолював міністерство закордонних справ, це був чіткий сигнал для Заходу, що зовнішня політика України має бути спрямованою на перетворення, на реформи і на дуже міцні і конструктивні відносини з Євросоюзом”.

За її словами, Євросоюз хоче, аби Україна була більш стабільною і тому з нетерпінням очікує призначення нового міністра закордонних справ, який зможе продовжити європейську політику Тарасюка.

Дуже багато залежатиме від того, хто замінить Тарасюка

А голова Комітету Європарламенту у зв''язках із Україною Марек Сівець вважає, що якщо проект європейської інтеграції ґрунтується на одній особі, то це дуже поганий проект. Він також наголосив, що дуже багато залежить, хто заступить Тарасюка, який мав у Європі великий авторитет.

При цьому європарламентар від Польщі Марек Сівець зауважив, що міністр пішов у відставку не через причини, пов''язані з європейською інтеграцією України: “Чесно кажучи, ми знаємо, якими були причини. Якщо пан Тарасюк погодився бути міністром закордонних справ у прем''єр-міністра Януковича, від нього вимагався мінімум лояльності. І я думаю, це було причиною. Це розглядається більше з погляду внутрішньої української конкуренції, ніж з погляду про- чи антиєвропейських рішень”.

Тарасюк поступив мудро

Мудрим кроком назвав прохання Тарасюка про відставку вже колишній голова Комітету Європарламенту у зв''язках з Україною, віце-президент голови фракції європейських соціалістів у Європарламенті Ян-Марінус Вірсма. За його словами, Борис Тарасюк таким чином не хотів продовжувати конституційну битву, яка уповільнювала міжнародну діяльність України.

Євродепутат від Нідерландів назвав Тарасюка проєвропейським міністром закордонних справ, а його відставку – втратою для України. Як це може позначитися на шляху Києва до Європи? На це запитання Ян-Марінус Вірсма відповів: “Це залежить від того, хто буде наступником. Я припускаю, що президент і прем''єр-міністр знайдуть кандидата також проєвропейського, який зможе добре працювати з інституціями у Брюсселі, включно з НАТО. Тож це залежить, хто буде його наступником. Але, звичайно, для тих, хто підтримує проєвропейську орієнтацію України, відставка насправді не є дуже позитивним сигналом”.

Україна знову має багатовекторну зовнішню політику?

Із Ян-Марінусом Вірсмою солідарний заступник голови Комітету Європарламенту у зв''язках із Україною Чарльз Таннок, який назвав відставку Бориса Тарасюка сумним днем для європейських прагнень України. За словами Таннока, фактичне звільнення Тарасюка парламентом показало, що Верховна Рада стала більш потужною, а президент Віктор Ющенко був цим послаблений. Депутат від Британії заявив, що це є політичним сигналом, що Україна знову має свого роду багатовекторну зовнішню політику, коли не дуже ясно, чи вона рухається в напрямку можливого членства в Євросоюзі, чи вона хоче просто наблизитися до ЄС у галузі політичних і комерційних відносин, але бажаючи підтримувати таку саму відстань від Брюсселя, як від Москви.

Саму відставку європарламентарій Чарльз Таннок не вважає кінцем політичної кар''єри Тарасюка: “Я не думаю, що ми бачили останню главу історії політичного життя Бориса Тарасюка. Він є надзвичайно талановитим політиком, його знають у цілому світі, адже він говорив про Україну в інших країнах”.

Чарльз Таннок збирається написати листа колишньому міністру закордонних справ України, де побажає йому успіхів у майбутньому і подякує за співпрацю, коли Тарасюк очолював парламентську делегацію у зв''язках із Євросоюзом.

Матеріали до теми:

• Які наслідки матиме відставка Тарасюка для європейського майбутнього України? • Російські політологи дають поради наступникові Тарасюка. • У Польщі негативно сприйняли відставку Тарасюка. • Україна потребує проукраїнських політиків, вважає італійський політолог. • Подвійна відставка. • Хто буде наступником Тарасюка? • Європарламентар: "Не ясно куди прямує Україна".

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG