Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентар: «Неясно, куди прямує Україна»


Реакції європейських політиків на відставку Бориса Тарасюка різко відрізняються від реакції російських політологів. Європейці вважають його «євроінтегратором», а росіяни — тим, хто віддаляє Україну від Росії. Тарасюк був одним із палких прихильників європейської інтеграції України, заявив Радіо Свобода заступник голови Комітету Європарламенту у зв’язках з Україною Чарльз Таннок. А російський політолог Сергій Марков назвав Тарасюка «типовим русофобом», головне завдання якого – максимально нашкодити єдності Росії і України.

Реакції європейських політиків на відставку Бориса Тарасюка різко відрізняються від реакції російських політологів. Європейці вважають його «євроінтегратором», а росіяни тим, хто віддаляє Україну від Росії.

Європейці шкодують

Борис Тарасюк був одним із палких прихильників європейської інтеграції України, який пояснював українському народу і політичним правлячим колам, чому Україна має рухатися на захід, у напрямку євроатлантичних структур. Про це заявив Радіо Свобода заступник голови Комітету Європарламенту у зв’язках з Україною Чарльз Таннок.

Чарльз Таннок
Європарламентар Таннок вважає, що відставка Тарасюка означає, що Верховна Рада стала більш потужною, а Президент Віктор Ющенко був цим послаблений: “Ясно, що це політичний сигнал, що Україна нині знову має свого роду багатовекторну зовнішню політику, коли не дуже ясно, чи вона рухається у напрямку можливого членства в Євросоюзі, чи вона хоче просто наблизитися до нас у галузі політичних і комерційних відносин, але бажає підтримувати таку саму відстань від Брюсселя, як від Москви”.

Таннок є членом групи Європейської Народної Партії та Європейських демократів. Від 1999 року ця група є найбільшою політичною групою в Європарламенті.

А колишній голова Комітету Європарламенту у зв’язках з Україною Ян-Марінус Вірсма назвав Бориса Тарасюка проєвропейським міністром, відставка якого є “втратою для України”.

В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначив, що це був мудрий крок Тарасюка у ситуації, що склалася: "... Звісно зрозуміло, що він не хотів продовжувати конституційну битву, яка калічила і сповільнювала міжнародну діяльність України в цьому важливому періоді. Отож я вважаю, що він зробив правильно, подавши Президентові країни свою відставку".

А росіяни не шкодують

Російський політолог, директор Інституту політичних досліджень Cєргєй Марков не жалкує з приводу відставки Бориса Тарасюка. Він вважає, що Тарасюк займався політикою "провокацій проти Росії " і взагалі не був прозахідним політиком.

Сєргєй Марков
Розмовляючи з Радіо Свобода із Москви Марков назвав Тарасюка "типовим русофобом", головне завдання якого – максимально нашкодити єдності Росії і України.

"Його відставка – це гарний знак, але не остаточний. Справа в тому, що за ці роки Тарасюк сформував цілу команду русофобів в МЗС, яких відбирали туди саме за цим принципом. Обов''язки міністра зараз виконує Володимир Огризко, такий же русофоб стовідсоткового ґатунку. І таких огризків в українському МЗС повно. Якщо МЗС очолить клон Тарасюка, то від цього краще не буде. Але ми будемо сподіватися, що український народ вичистить МЗС від русофобів", – вважає Сергій Марков.

А інший російський політолог Андрій Окара наголосив, що російський політикум жахався «проамериканського» Бориса Тарасюка.

"Борис Тарасюк фактично за два роки намагався перетворити Україну на сателіта, перш за все, Сполучених Штатів. В російському дипломатичному і політичному співтоваристві Бориса Івановича сприймали як проамериканську фігуру, яку ніхто спокійно сприймати не міг, всі його жахалися", – заявив Радіо Свобода Окара.

Перебіг подій

У вівторок Борис Тарасюк пішов у відставку. Президент Ющенко відставку прийняв.


Причиною своєї відставки Борис Тарасюк назвав ревізію політичних домовленостей. На прес-конференції у вівторок він висловив сумніви, щодо подальшого євроінтеграційного курсу України.

“Звичайно, що з такою коаліцією і з таким урядом навряд чи Україну будуть розглядати серйозно як можливого кандидата на вступ до Європейського Союзу”, – сказав Тарасюк.

"Я на своїй посаді на законних підставах"

Перебуваючи з офіційним візитом у Празі два тижні тому, Борис Тарасюк запевняв Радіо Свобода, що в нього є "свої методи, як добиватися виконання Конституції і закону".

Пан Тарасюк заявив тоді, що він перебуває на міністерській посаді на законних підставах.

"Я налаштований продовжувати активну та серйозну роботу на посаді міністра закордонних справ", – сказав він Радіо Свобода 15 січня.

Парламент проти міністра і Президента

На початку грудня Верховна Рада звільнила Тарасюка з посади глави МЗС. Однак Президент своїм указом доручив йому продовжувати виконувати обов’язки міністра.

У вівторок Шевченківський райсуд Києва переніс розгляд справи щодо звільнення Бориса Тарасюка з посади голови МЗС на 13 лютого. Суд вирішив залучити до справи представників Президента й Кабміну як третіх осіб.

Хто очолить МЗС?


Виконуючим обов’язки міністра закордонних справ України Президент призначив першого заступника міністра Володимира Огризка. Про це повідомила прес-служба президента України.

Уряд підтримав пропозицію Президента призначити виконувачем обов’язки глави МЗС Володимира Огризка.

Про це сьогодні повідомив прем’єр-міністр Віктор Янукович, відкриваючи засідання Кабміну.

Огризко представлятиме Україну на засіданні «Україна-трійка Європейського Союзу» на рівні міністрів закордонних справ, що пройде в Києві 6 лютого.

Секретаріат президента повідомляє, що на початку лютого Президент Ющенко запропонує Верховній Раді кандидатуру на посаду міністра закордонних справ.

У Києві серед претендентів на цю посаду називають заступників голови секретаріату президента – Олександра Чалого і Арсенія Яценюка, фігурує також і прізвище Петра Порошенка.

Матеріали до теми:

• Які наслідки матиме відставка Тарасюка для європейського майбутнього України? • Представники ЄС: Тарасюк користувався авторитетом у Європі. • Російські політологи дають поради наступникові Тарасюка. • У Польщі негативно сприйняли відставку Тарасюка. • Україна потребує проукраїнських політиків, вважає італійський політолог. • Подвійна відставка. • Хто буде наступником Тарасюка? • Європарламентар: "Не ясно куди прямує Україна".
XS
SM
MD
LG