Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина входить до Шенгенської зони: думка українців


Надія Петрів Ужгород, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська Комісія сьогодні здійснює інспекцію українсько-словацького кордону. Перевіряється, як виконуються умови, за яких Словаччині з наступного року дозволять приєднатися до шенгенської зони. Комісія ще тільки готує свій вердикт, а от закарпатці, котрі щодня контактують зі Словаччиною і які завжди на все мають власну думку, вже нині готові сказати, чи готова сусідня їм держава влитися в шенгенський простір.

У найбільшому на українсько-словацькому кордоні пункті пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке» традиційна черга з кількох десятків автомобілів. Прикордонники та митники кажуть, черг не існувало б, якби вдалося реконструювати пост «Ужгород», побудувати кілька смуг для руху. З цим проблема: Євросоюз виділив кошти на будівництво вантажного терміналу посту, а на пасажирський гроші не дасть, поки Україна не прокладе кілометровий відрізок шляху між цими постами та автодорогою до Ужгорода. Уряд України ще навесні обіцяв знайти 17 мільйонів гривень на цей шлях, але кошти почали надходити лише зараз.

Начальник Служби автомобільних доріг Закарпаття Олексій Маркович каже, головне вкластися в терміни, встановлені європейськими інвесторами.

Черги ще будуть довго

Українці, які їдуть до Словаччини, кажуть, протягом робочого тижня кордон перетнути легко. Чималі черги тут на вихідних, коли багато мешканців Словаччини їде на закарпатські ринки за дешевшими речами та харчами, а закарпатці – за кордон на відпочинок, чи, чого гріха таїти, заробити на продажі палива та цигарок. Українські громадяни впевнені: зі вступом Словаччини до шенгенської зони черг не буде.

Керівник Карпатського центру соціологічних досліджень Федір Шандор вважає, що Словаччина практично готова до створення шенгенської зони з Україною, але має одну вагому проблему — це відсутність кваліфікованих кадрів.

Закарпатські соціологи вважають, що з технологічними та фінансовими питаннями щодо вступу до шенгенської зони Словаччині допоможе Євросоюз. Вирішення всіх цих, а також кадрових питань триватиме щонайменше до червня 2008 року. До того часу, впевнені соціологи, на кордонах України та Словаччини виникатимуть чималі черги.

Матеріали до теми:

• Словаччина увійде до Шенгенської зони наприкінці року
XS
SM
MD
LG