Доступність посилання

ТОП новини

Новий бій на турецько-іракському кордоні. Чи очікувати вторгнення Туреччини до Іраку?


Петро Кагуй Прага, 22 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ситуація на турецько-іракському кордоні ще більше загострюється після нового зіткнення турецьких військових і бойовиків Курдської робітної партії. Під час вчорашнього бою поблизу кордону з Іраком загинули понад 10 турецьких військовослужбовців. Минулого тижня парламент Туреччини дозволив уряду провести наземну військову операцію на півночі Іраку.


За повідомленням інформаційних агентств, курдські повстанці у ніч на неділю обстріляли із автоматів та гранатометів турецький підрозділ. Спершу надходили повідомлення про загибель близько 15 турецьких військовослужбовців і приблизно таку ж кількість поранених. А вже згодом турецьке військове командування заявило, що під час нічного бою загинуло 12 турецьких військових і 32 курдських бойовики.

Після збройної сутички турецька армія розпочала артилерійський обстріл іракської території, де, за її даними, розташовувались бази Курдської робітничої партії, котра бореться за створення незалежної курдської держави.

Курдська автономія попереджає про збройний спротив

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоґан у неділю терміново скликав засідання Кабінету Міністрів та армійського командування. Ердоґан заявив, що уряд готовий до наземної операції на території Північного Іраку. Ще на початку минулого тижня турецький парламент дав згоду на проведення такої операції.

Тим часом лідер Курдської автономії на півночі Іраку Масуд Барзані знову попередив, що у випадку вторгнення турецьких військ на іракську територію їм чинитимуть збройний спротив.

Проти військової операції Туреччини виступає офіційний Багдад. Парламент Іраку розглянув проект відповідної резолюції.

«Іракський парламент відкидає погрози з боку Туреччини, котрі не можуть сприяти зміцненню історичних добросусідських відносин між двома країнами. Ми закликаємо турецьку владу спільно з Іраком працювати над вирішенням нинішньої кризи», – зазначив спікер іракського парламенту Махмуд аль-Машхадані, зачитуючи текст резолюції.

Сполучені Штати та Організація Об’єднаних Націй також закликають Туреччину не проводити військової операції на іракській території, оскільки це може ще більше дестабілізувати ситуацію в усьому Іраку.

Матеріали до теми:

• Парламент Туреччини дає «Добро» на військові операції проти курдських бойовиків в Іраку. Військова акція неминуча? • Туреччина може завдати ударів по курдських сепаратистах на території Іраку • Чи розпочне Туреччина військову операцію на півночі Іраку проти курдських повстанців?
XS
SM
MD
LG