Доступність посилання

ТОП новини

Росія розчистила в Грузії площадку для НАТО чи Грузія готується до війни за свої території?


Василь Зілгалов Прага, 15 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Росія достроково, у ніч із середи на четвер, вивела свої війська з Грузії. Деякі російські засоби інформації назвали це «розчисткою Грузії для сил НАТО». Але російські війська залишаються на території Абхазії і Південної Осетії, які є частинами Грузії, незважаючи на самопроголошений «незалежний» статус цих «республік». Офіційний представник Тбілісі, голова парламентського комітету з оборони і безпеки Ґіві Тарґамадзе навіть заявив Радіо Свобода, що через можливе визнання Росією незалежності Абхазії Грузія може опинитися в стані війни за свою ж територію. Що означає ця військова ситуація у російсько-грузинських стосунках?

Помічник Головнокомандувача сухопутних військ Росії Іґор Конашенков повідомив сьогодні журналістам у Москві, що виведення озброєння, техніки й матеріально-технічних засобів російських військових баз, які дислокувалися на території Грузії завершене «фактично достроково на один рік».

За його словами, разом із останнім ешелоном виїхали також і останні військовослужбовці, які готували відправку техніки та озброєння на територію Росії, а також до російських баз у Вірменії.

Ще в вівторок у Батумі підписали акт передачі Грузії території колишньої російської бази №12. Тоді й повідомили, що процес вивезення російського воєнного спорядження завершиться 15 листопада – як це й сталося, – а сама база буде офіційно передана Грузії 1 грудня.

Грузинська влада ухвалила остаточне рішення про виведення російських військ із Грузії ще в кінці травня 2005 року. Тбілісі вимагав вивести війська Росії до 1 січня 2008 року, а Москва наполягала на середині 2010 року.

Росіяни пішли й залишилися

Але російські війська все ж залишаються на грузинській території. Зокрема, в Абхазії, окрім 200 російських миротворців, є чимало військової техніки Росії – танки і їхній персонал, пускові ракетні установки, артилерійні установки, вояки російської розвідки.

Російські військові, як миротворці СНД, є також і на території Південної Осетії, яка, незважаючи на самопроголошену незалежність, є частиною Грузії.

Британський експерт з питань Кавказу Томас де Ваал має з цього приводу для Радіо Свобода різкі слова: «Ясно, що Росія брутально втручається в справи Абхазії і Південної Осетії. Можна назвати це майже де-факто російською анексією цих двох територій».

У четвер голова парламентського комітету Грузії з питань безпеки і оборони Ґіві Тарґамадзе сказав Радіо Свобода з цього приводу, що в разі визнання Росією незалежності Абхазії «у Грузії не буде вибору, тому що на території Абхазії розпочнуться воєнні дії».

«Тому саме визнання незалежності Абхазії автоматично означає оголошення війни проти Грузії», – вважає грузинський парламентар.

Росія устами свого МЗС охарактеризувала відносини Грузії і Росії на даному етапі як «стан гострої кризи», а наступні грузинські президентські вибори 5 січня – як «відвертий фарс».

Матеріали до теми:

• Надзвичайний стан у Грузії скасують завтра о 18:00 за київським часом • Чи є російський слід у грузинських подіях? • Спецпосланник ЄС на Південному Кавказі: «Ми сподіваємося, що надзвичайний стан у Грузії скасують якнайшвидше» • Грузія: Леван Ґачечіладзе проти Міхеїла Саакашвілі • У Грузії тривали переговори про скасування надзвичайного стану, опозиція оголосила про свого кандидата на посаду президента • США і ЄС закликають Грузію скасувати надзвичайний стан • Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня • Грузинсько-російське протистояння на кордоні грузинсько-абхазького розмежування в Абхазії триває • Президент Грузії оголосив командувача російських миротворчих сил у зоні грузинсько-абхазького конфлікту персоною нон-ґрата
XS
SM
MD
LG