Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії тривали переговори про скасування надзвичайного стану, опозиція оголосила про свого кандидата на посаду президента


Василь Зілгалов Прага, 12 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок у Тбілісі тривали переговори групи посланців від західних державних і громадських інституцій, які вимагали негайного скасування надзвичайного стану в Грузії та проведення вільних виборів. Опозиція провела цього дня раунд переговорів у парламенті, і окремі партії оголосили про висування свої кандидатів на президентських виборах 5 січня. А ближче до кінця дня опозиція загалом оголосила, що вже має й свого єдиного кандидата.

Життя в Тбілісі поволі повертається в нормальне русло. У понеділок відкрилися школи та вищі навчальні заклади.

Але на переговорах представників США, ЄС та ОБСЄ зі владою та опозицією Грузії сторони все ще продовжували шукати можливість негайного скасування надзвичайного стану, який президент Міхеїл Саакашвілі впровадив 7 листопада.

Заступник помічника Держсекретаря США Метью Брайза, який перебуває в Тбілісі з 11-го листопада, закликав владу Грузії повернути країну до нормального життя.

«Усе полягає в тому, що, за нашою логікою, дуже важливо якнайшвидше повернутися до нормального стану. Це означає забезпечити відкриті, чесні (президентські) вибори 5-го січня і референдум (щодо дати парламентських виборів). Для цього необхідно, очевидно, скасувати надзвичайний стан і відновити мовлення всіх телеканалів», – вважає американський посадовець.

Того ж вимагають присутні в Тбілісі спеціальний представник ЄС Пітер Семнебі та посланець ОБСЄ Жозеп Боррель Фонтельєс.

Позбавлені ефіру телевізійники говорять про сваволю влади

Пітер Семнебі відвідав незалежну телекомпанію «Імеді», яку перед тим захопила поліція, і відзначив там сліди руйнації, незважаючи на спроби працівників відновити чистоту і порядок.

Представник «Імеді», її директор і співвласник, американець Люїс Робертсон заявив Радіо Свобода, що «сам переконався у терорі і свавіллі поліції, яка намагалася залякати і залякала наших працівників».

«Людей випхали у коридор, зброю прикладали їм до голів. Я сам бачив, як поліція, яка вломилася до нашого телеканалу, залишила руїну і зламане обладнання», – сказав представник знятої з ефіру телекомпанії.

У відповідь на вимоги міжнародних посланців, які підтримують у скасуванні надзвичайного стану грузинську опозицію, президент Міхеїл Саакашвілі заявив, що розуміє «нетерпіння наших друзів, яким, можливо, не подобається цей надзвичайний стан».

«І я хочу сказати, що, звичайно, у найближчі дні він буде скасований. Але тоді, коли ми самі це вирішимо, а не хтось нас про це попросить, коли я, як ваш керівник, буду абсолютно переконаний, що ризики відсутні. І я сподіваюся, що це може статися у кілька найближчих днів», – наголосив президент.

Влада у Грузії продовжує наполягати на зв’язках деяких лідерів опозиції з російськими спецслужбами, хоча дещо пом’якшила свою позицію – наприклад, щодо лідера лейбористів Шалви Нателашвілі, якого спершу звинувачували в таких зв’язках, а потім заявили, що його можуть допитати лише як свідка.

Претендентів на посаду президента не бракує

Представники цієї партії вже повідомили про наміри їхнього лідера балотуватися на президента 5-го січня.

Хоча об’єднана опозиція вже оголосила свого кандидата, бізнесмена-винороба, засновника великої виноробно-коньячної компанії і незалежного депутата нинішнього парламенту Левана Ґачечіладзе.

Повідомляють також, що влада Грузії оголосила про видворення трьох російських дипломатів із території своєї країни – сьогодні вони виконали це розпорядження .

Сьогодні також відбувалися переговори опозиції з головою парламенту Ніно Бурджанадзе – це було вже друге коло цих зустрічей.

Саме Бурджанадзе з 22 листопада має виконувати обов’язки президента Грузії, бо сам Саакашівлі балотуватиметься на цю посаду вдруге і за 45 днів до виборів має скласти з себе повноваження глави держави.

Матеріали до теми:

• США і ЄС закликають Грузію скасувати надзвичайний стан • Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня • У Грузії надзвичайний стан • Надзвичайний стан у Грузії поширили на всю країну, Президент звинувачує Росію в підривній діяльності • Грузинська поліція розігнала табір і мітинг прихильників опозиції перед парламентом в Тбілісі
XS
SM
MD
LG