Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі Лех Качинський після двотижневого мовчання простягнув руку переможцям у парламентських виборах


Єва Поштар Варшава, 5 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Від проголошення результатів парламентських виборів у Польщі польський Президент Лех Качинський досі не коментував їхніх результатів. Польські коментатори зазначали: мовчання означає, що президент не погодився з поразкою партії «Право і справедливість» і буде робити все можливе для проведення нових дострокових парламентських виборів у Польщі. Однак у понеділок іще до першого засідання нового парламенту президент Лех Качинський подав руку лідерові партії «Громадянська платформа», переможцеві у парламентських виборах Дональдові Туску.

Президент Польщі Лех Качинськи та лідер партії «Громадянська платформа» Дональд Туск
(AFP)
У понеділок уперше від проголошення результатів виборів президент Лех Качинський устами свого речника та співробітника Міхала Камінського поставив «крапку над і» у справі призначення нового прем’єр-міністра. Речник польського президента так пояснив наміри голови держави: «Рішення у цій справі президент після політичних переговорів ухвалить іще цього тижня. Хочу чітко заявити про це, бо останнім часом у пресі з’являлись спекулятивні повідомлення, що президент буцімто хоче чекати два тижні, щоб призначити пана Дональда Туска на пост прем’єр-міністра, а можливо, і не зробить цього. Тому заявляю: президент має намір призначити Дональда Туска новим прем’єр-міністром».

У понеділок на першому засіданні нового парламенту Польщі заяву про відставку подав дотеперішній прем’єр-міністр Ярослав Качинський. Він виконуватиме свої обов’язки до часу сформування нового уряду.

Іще до початку засідання нового польського парламенту польські оглядачі говорили про те, що польський президент не погодився з результатами дострокових парламентських виборів і робитиме все можливе, щоб не призначати на місце Ярослава Качинського Дональда Туска, лідера партії «Громадянська платформа».

Ця партія здобула 209 мандатів із загалом 460. Майбутня коаліція, яку «Громадянська платформа» формує з Польською селянською партією, матиме разом 240 голосів, тобто парламентську більшість, але замало, щоб подолати президентське вето.

Конституція Польщі не визначає, хто має формувати новий уряд

Щоправда, у польській Конституції не згадується, хто має бути кандидатом на пост Прем’єр-міністра. Однак політичним правилом стало те, що таке право належить партії, яка на виборах здобула найбільше мандатів.

Формально ж Президент упродовж двох тижнів від першого засідання Сейму може призначити кандидатом на прем’єр-міністра польського уряду, кого йому заманеться. Коли б парламент не схвалив рекомендації президента, тоді протягом двох тижнів Сейм має сам призначити кандидата на пост прем’єр-міністра. Коли б і це не вдалось, тоді президент розпускає парламент і мають відбутися дострокові вибори.

Досі від майже двотижневого мовчання польського президента Леха Качинського можна було очікувати чого завгодно. Як наголошують польські коментатори, така ситуація виникла в польському парламенті вперше за 18 років. Але в понеділок до політичного протистояння в Польщі не дійшло.

Президент хоче на другий термін?

Польські коментатори по-різному пояснюють останні мирні жести польського президента Леха Качиського у бік парламентської більшості.

Більшість із них припускає, що рука, простягнена Лехом Качинським до згоди з лідером нової коаліції Дональдом Туском, означає, що польський президент прагне обіймати цей пост і упродовж наступного терміну.

Президентські вибори у Польщі мають відбутися через два роки, і Лех Качинський хоче покласти край стереотипові, що, мовляв, брати Качинські здатні лише на творення політичних протистоянь.

Тим паче, що тепер уже опозиційній партії Ярослава Качинського «Право і справедливість», яка здобула лише 166 мандатів у парламенті, загрожує розкол.

Матеріали до теми:

• Ліберал Дональд Туск – наступний прем’єр Польщі • Поразка Качинських: Ліберальна партія "Громадянська платформа" перемогла на польських виборах
XS
SM
MD
LG