Доступність посилання

ТОП новини

Чи є російський слід у грузинських подіях?


Київ, 15 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Грузія переживає найбільшу політичну кризу за останні роки: антиурядові протести придушили силою, запровадили комендантську годину. Президент Грузії Михеїл Саакашвілі поклав вину за організацію масових заворушень на Росію. Чи справді до грузинських події причетний Кремль?

Прихильники руху Молода Росія пікетують посольство Грузії у Москві, 12 листопада 2007 р.
(AFP)
Гнівна риторика вже довгий час є нормою у грузинсько-російських відносинах. Однак масові заворушення, що відбулись у Тбілісі останнім часом, стали останньою краплею, яка потопила країни у взаємних образах. Спочатку офіційна Москва назвала силовий розгін мирних антиурядових демонстрацій «демократією по-грузинськи», зачепивши цим прозахідну політику Михеїла Саакашвілі. Натомість грузинський лідер заявив, що президент Владімір Путін прагне розділити Грузію за прикладом Кіпру.

Росія: неагресивний сусід чи вічний де стабілізатор?

Каменем спотикання на шляху вирішення спільних проблем стала підтримка Москвою бунтівних Абхазії та Південної Осетії. Михеїл Саакашвілі, який прагне відновити над ними контроль, звинувачує Росію у порушенні цілісності Грузії введенням в обіг на цих територіях своїх грошей та паспортів. Втручання російської розвідки у справи Абхазії та Південної Осетії не ставлять під сумнів навіть російські політологи.

Однак звинувачення в організації у Грузії антиурядових протестів, що пролунали на адресу Росії, здивували не лише світову спільноту, а й місцевих експертів. Грузинський політолог Марина Мусхелішвілі каже, що проблеми у грузинсько-російських відносинах зосереджуються навколо конфліктних регіонів для Грузії і відносин Грузії і НАТО для Росії. Однае і боротьба між владою і опозицією, аж ніяк не стосується Росії, каже вона: «Я абсолютно переконана, що Росія жодним чином не причетна до політичної кризи, яка виникла у Грузії в останній місяць».

Росія намагається змалювати себе неагресивним сусідом, готовим до співпраці. Позавчора відбулось урочисте закриття військової бази у Батумі, яке поклало край багатовіковій присутності російської армії у Грузії. Однак серед громадян Грузії підозри щодо розгортання російських військ в Абхазії і суперечки навколо статусу російської бази в Гудауті викликають сумніви у щирості російських намірів.

Але ще є і власні грузинські проблеми

Експерт із Кавказу при Британському інституті з висвітлення війни і миру Томас де Ваал, стверджує, що втручання Росії у справи Абхазії та Південної Осетії є очевидним, ба більше, він навіть називає це де-факто аннексацією двох територій. Що стосується внутрішньої політики, то немає реальних підстав стверджувати, що задіяна тут Росія. «Бізнесмена Бадрі Патаркацішвілі, головного спонсора грузинської опозиції, розшукують у Росії через його партнерство із Борисом Березовським. Якщо подивитись на грузинську опозицію, то більшість її активістів налаштовані так само проти Росії, як і уряд»,– каже британський експерт.

Закиди щодо причетності російської розвідки до грузинських протестів важко перевірити. Однак попри можливу задіяність Росії, звинувачення Саакашвілі на адресу сусідньої держави багато хто розглядає як спробу відвернути увагу від власних дій щодо опозиції. Жорстоке придушення протестів і обмеження ЗМІ викликали незадоволення світової спільноти, підірвавши репутацію Саакашвілі як найбільш демократичного лідера на Кавказі.

Матеріали до теми:

• Надзвичайний стан у Грузії скасують завтра о 18:00 за київським часом • Спецпосланник ЄС на Південному Кавказі: «Ми сподіваємося, що надзвичайний стан у Грузії скасують якнайшвидше» • Грузія: Леван Ґачечіладзе проти Міхеїла Саакашвілі • У Грузії тривали переговори про скасування надзвичайного стану, опозиція оголосила про свого кандидата на посаду президента • США і ЄС закликають Грузію скасувати надзвичайний стан • Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня • Грузинсько-російське протистояння на кордоні грузинсько-абхазького розмежування в Абхазії триває • Президент Грузії оголосив командувача російських миротворчих сил у зоні грузинсько-абхазького конфлікту персоною нон-ґрата
XS
SM
MD
LG