Доступність посилання

ТОП новини

Для захисту своїх прав кримські татари готові створити мобільні загони, але керівник Меджлісу наклав вето на цей проект


Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілев назвав цей план «дуже серйозним»: «Ідеться про необхідність узяти на облік усіх чоловіків від 18 до 50 років, створити мобільні загони і в разі нападу цих бандформувань негайно з’являтися там за рішенням Меджлісу, президії чи голови Меджлісу для надання допомоги своїм співвітчизникам, на яких напали». За словами Джемілева, цей план треба спершу ретельно обговорити.

Як повідомив у середу голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілев, проект такої постанови розглядали цього дня в представницькому органі кримських татар.

«Ідеться про необхідність узяти на облік усіх чоловіків від 18 до 50 років, створити мобільні загони і в разі нападу цих бандформувань негайно з’являтися там за рішенням Меджлісу, президії чи голови Меджлісу для надання допомоги своїм співвітчизникам, на яких напали», – розповів Джемілев.

Він назвав цей план «дуже серйозним»: «Це означає вже перехід до нового етапу, до якого, думаю, ми поки що не зовсім готові… Якщо буде ухвалене рішення – воно повинно виконуватися».

За словами Джемілева, цей план треба спершу ретельно обговорити і подивитися на реакцію влади на вимоги кримських татар, які вони вважають законними.

«Але у будь-якому разі, вважаю, це питання необхідно розглянути на національному з’їзді – Курултаї», – заявив лідер кримських татар.

Засідання Курултаю кримськотатарського народу призначене на 7 грудня.

Серед вимог Меджлiсу – і відставка керівництва кримської міліції у зв’язку з вівторковими подіями на Ай-Петрі.

У вівторок правоохоронці силою демонтували кав’ярні та крамниці, які встановили на плато Ай-Петрі репатріанти, на виконання судового рішення про знесення самовільної забудови.

В акції брали участь близько тисячі бійців спецпідрозділу «Беркут» і внутрішніх військ.

Вони гумовими кийками били тих, хто чинив опір знесенню.

Міліція стверджує, що затримала 28 осіб, а кримські татари запевняють, що затриманих 45.

Четверо потерпілих перебувають у лікарні.

Керівництво кримської міліції запевняє, що правоохоронці діяли в межах чинного законодавства.
XS
SM
MD
LG