Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі вже майже місяць протестують кримські татари


Володимир Притула Сімферополь, 5 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Під стінами уряду автономії репатріанти розбили понад 20 наметів і вимагають від кримської влади переговорів з усього комплексу кримськотатарських проблем. Що привело людей на «кримський Майдан»?

Наметове містечко репатріантів під стінами кримського уряду
(RadioSvoboda.Ua)
На центральному майдані Сімферополя – понад 20 наметів, встановлених репатріантами ще на початку минулого місяця. Вдень у наметах людей небагато. Сьогодні там зібралися переважно аксакали – ветерани національного руху і просто старші люди. Сидять, обговорюють політичну ситуацію і діляться спогадами про депортацію.

67-літній Кашиб Бекаєв ледь стримує сльози: «Мені 5 років ще не було, коли нас виселяли – маму, бабусю. Батько війну закінчив полковником – за Радянський Союз воював. 65 тисяч кримськотатарських чоловіків за Радянський Союз воювали, а в цей час їхніх жінок і дітей виселяли... Образливо те, що мене багнетом у вагон штовхав радянський солдат. Це вважаю гіршим, аніж фашизм. З того моменту я ненавиджу взагалі комуністів».

Ветерани-аксакали теж протестують
(RadioSvoboda.Ua)
69-літній Айдер Зейтулаєв каже, що і досі йому болить звинувачення у зраді: «Ми сьогодні тут перебуваємо лише тому, що з дитинства нам втовкмачували, що ми «зрадники». Чого бути не може! Але мене під прицілом автомата вислали звідси. І цього забути не можна».

«Ми цей бруд мусимо із себе скинути»

Асану Аблаєву уже 78, але він більше переймається нинішніми бідами співвітчизників, особливо жорстокими діями правоохоронців: «Я не можу витримати те, що вони зробили на вулиці Балаклавській і на Ай-Петрі! Це справжній терор, фашизм! Беззбройних людей бити, наручники накидати, бити ногами! До напівсмерті побили нізащо невинних людей! Як громадянин, як кримський татарин, я не можу цього пробачити. Я щодня тут буваю, щодня!»

Ружди Баталову 77 років, він теж бере участь в акції протесту: «Якщо ми, наше покоління, яке тут народилося до війни, покинемо цей світ, помремо, не вирішивши це питання, то наші майбутні покоління нас зневажатимуть. Говоритимуть: ось наші діди-батьки не домоглися того, щоб їх перестали ображати. Тому ми цей бруд мусимо із себе скинути. І заявити: ми – корінний народ цієї землі!»

Учасники акції протесту, яка триває від 8 листопада, вимагають від центральної влади України об’єктивного розслідування фактів побиття правоохоронцями репатріантів від час інцидентів 1 листопада на вулиці Балаклавській у Сімферополі і 6 листопада на плато Ай-Петрі на Південному узбережжі, а також кажуть, що протестуватимуть до початку переговорів зі владою щодо усього комплексу проблем репатріантів.

Матеріали до теми:

• У Криму тривають протести кримських татар • Кримські татари розпочинають акції протесту по всій автономії • У Сімферополі сталася сутичка між кримськими татарами i представниками будівельної фірми, 12 травмованих забрала швидка допомога • Чи навчаться в Криму толерантності без вирішення питання землі для репатріантів? • Кримська карта: як українські політики збираються вирішувати політичні, економічні і культурні проблеми півострова?
XS
SM
MD
LG