Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про угоду між Путіним та Медведєвим, про незалежність Косова та візит лівійського лідера до Франції


Олекса Семенченко Лондон, 11 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса зосереджується на низці актуальних цими днями проблем: Угода між Путіним та Медведєвим; Косово планує оголосити незалежність у Новому році; у середу мають підписати хартію ЄС із засадничих прав людини, а у четвер – нову Лісабонську угоду ЄС, що регулюватиме стосунки між 27 членами цієї організації.

В електронній версії британської газети Guardian вміщена стаття під заголовком «Медведєв сприяє намаганням Путіна зберегти владу». У статті сказано: «Дмітрій Медведєв сказав, що хоче, щоб Путін був прем’єр-міністром. Учора Путін підтримав Медведєва як бажаного кандидата на президентських виборах у березні. Нині Медведєв, економічний ліберал, повернув послугу, припустивши, що Путін стане прем’єр-міністром після виборів. Ця угода дасть Путіну платформу для повернення на президентську посаду пізніше».

Незалежність Косова на початку нового року?

Британський щоденник Times пише у вівторок про косовські проблеми: «Провідники Косова пообіцяли проголосити незалежність на початку нового року, після того, як кінцевий термін, запроваджений для врегулювання посередником — ООН, минув без досягнення порозуміння. Тисячі студентів-демонстрантів пройшли маршем до будівлі парламенту у Приштині з вимогою негайного проголошення незалежності від Сербії і закликали міжнародну спільноту визнати нову державу.Коли вийшов остаточний термін, Косово заявило, що розпочаті «інтенсивні консультації» з Європейським Союзом та Америкою для координації оголошення незалежності… Сербія, за підтримки Росії, припускає відновлення війни, якщо Косово відокремиться. Сербський міністр у справах Косова Слободан Самарджич побував на півночі провінції, де серби становлять переважну більшість населення, щоб відкрити там представництво уряду… Європа сподівається, що бажання Сербії вступити до ЄС зупинить повернення до насильства», — пише Times.

Суперечливий візит Каддафі до Франції

Французька La Tribune коментує суперечливий п’ятиденний візит президента Лівії Муаммара Каддафі до Франції, який розпочався у понеділок. Оглядач газети Паскаль Обер іронізує: «За умов великої економічної конкуренції вибір дипломатії (президентом Франції – ред.) Саркозі зрозумілий: його цікавить ефективність. Це правда, що якби нас зобов’язали відмовитися від частих контактів з Китаєм або Саудівською Аравією, тому що там на очах публіки людям відрубують голови, то ми змогли б продавати свої ядерні реактори та швидкісні потяги лише своїм безпосереднім сусідам! Але слід визнати, що видовище поплескування президентом республіки по спині колишнього нерозкаяного хрещеного батька міжнародного тероризму шокує».

Нова Лісабонська угода ЄС

Італійський щоденник Corriere della Sera розмірковує про майбутнє Європи у зв’язку із запланованим підписанням у четвер нової угоди ЄС в Лісабоні, що визначить правові рамки діяльності Євросоюзу. У статті мовиться: «Це дещо неамбіційний емпіричний компроміс. Після провального липневого брюссельського саміту більше не згадується європейська конституція, відкинута 2004 року на референдумах у Франції та Нідерландах, поставлена під сумнів Лондоном і ратифікована лише 18-ма із 27-ми членів ЄС. Тепер уряди 27-ми країн муситимуть давати собі раду з багатьма нерівностями на різних етапах розвитку, між різними інтересами та культурами. Це змагання навряд чи вселяє оптимізм, що визнають самі єврофедералісти…».

Польща та Велика Британія не підпишуться під деякими статтями

А польська Gazeta Wyborcza пише про Хартію засадничих прав ЄС, що має бути підписана 12-го грудня. Польща та Велика Британія не підпишуться під деякими статтями. Газета критикує нового прем’єра, лідера Громадянської платформи Дональда Туска за відмову від Хартії без боротьби, а також за те, що Польща навіть не задекларує визнання цінностей, які входять до цього документа. Все це лише для того, щоб зберегти хисткий мир з президентом Качинським: «Маневрування завело Громадянську платформу у незручне положення щодо Хартії. Вона намагається досягти неможливого: з одного боку підтримати імідж захисника прав людини, а з іншого боку не провокувати (опозиційної – ред.) партії Право і Справедливість… Ось що трапляється, коли дозволяєш себе шантажувати замість того, щоб дотримуватися своїх принципів».

Матеріали до теми:

• Путін оголосив своїм спадкоємцем Медведєва • Пересічним сербам не до Косова
XS
SM
MD
LG