Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко вважає ухвалення держбюджету-2008, який збільшить соціальні виплати, найкращим подарунком українцям до Нового року


У новорічному телезверненні в суботу Прем’єр-міністр перелічила основні положення Державного бюджету на 2008 рік, які передбачають збільшення соціальних виплат. Тимошенко наголосила, що держбюджет-2008 має незначні недоліки, і Кабмін до березня підготує зміни до нього. Прем’єр пообіцяла, що українці в 2008 році відчують у повсякденному житті зміни на краще, та привітала з Новим роком і Різдвом.

У новорічному телезверненні в суботу Прем’єр-міністр перелічила основні положення Державного бюджету на 2008 рік, які передбачають збільшення соціальних виплат.

Зокрема, вона зазначила, що держбюджет-2008 передбачає збільшення майже вдвічі фінансування культури й мистецтва, у тому числі видавництва книжок українською мовою, на 1 мільярд гривень збільшено фінансування науки.

Прем’єр зазначила, що наступного року буде відновлено дію пільг, припинених колишнім урядом України. За її словами, йдеться «не про абстрактні речі, а про інтереси 11 мільйонів людей, які були несправедливо і незаконно обмежені минулим урядом».

Вона заявила, що її уряд у березні підготує зміни до державного бюджету, які «повністю викорінять корупцію i тіньові схеми, розкриють увесь потенціал України, забезпечать справжній український прорив у всіх областях нашого життя».

Зокрема, Тимошенко зазначила, що бюджет припиняє корупційні схеми в земельних відносинах і забезпечує доходи місцевих бюджетів за рахунок продажу землі несільськогосподарського призначення.

Бюджет також зберігає пільгове оподатковування аграріїв.

Тимошенко наголосила, що бюджет дає можливість поновити енергетичну безпеку країни, оскільки запобігає можливості банкрутства компанії «Нафтогаз України», яка володіє газотранспортною системою країни.

Бюджет передбачає підвищення зарплат бюджетникам на 30%, кваліфікованим фахівцям – на 40–50%.

Юлія Тимошенко обіцяє до кінця 2008 року прийняти Пенсійний кодекс, який «створить передумови для принципово нового, справедливого варіанта нарахування пенсій».

Прем’єр-міністр повідомила, що значно збільшено видатки на соціальні виплати. Зокрема, на 10 мільярдів гривень, або на 40%, збільшено видатки Пенсійного фонду.

Крім того, бюджет передбачає надання на 3,6 мільярда гривень пільг дітям війни – пенсії дітей війни буде прирівняно до пенсій учасників війни.

Це дасть змогу більшості пенсіонерів отримати додатково 60 гривень до пенсії.

Документ передбачає збільшення разової виплати при народженні першої дитини з 8,5 тисяч гривень до 12,24 тисячі гривень, другої – до 25 тисяч, третьої – до 50 тисяч гривень.

Бюджет також передбачає збільшення стипендій для студентів ВНЗ 1-го й 2-го рівнів акредитації з січня зі 133 до 200 гривень, а з 1 вересня до 400 гривень; для ВНЗ 3-го та 4-го рівнів із січня – зі 159 до 300 гривень, на кінець року – до 530 гривень.

Документ також передбачає збільшення видатків на охорону здоров’я.

Тимошенко окремо наголосила, що документ передбачає повернення вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР заощаджень до 1 тисячі гривень готівкою та погашення частини заборгованості, що залишилася, розрахунками за товари, а також житлово-комунальні та інші послуги.

Бюджет також передбачає збільшити видатки на реформу житлово-комунального господарства в 3,5 рази до 3,690 мільярдів гривень.

Документ також передбачає фінансування підготовки до Євро-2012, у тому числі збільшення фінансування в 1,6 раза, до 11,4 мільярдів гривень, будівництва та ремонту доріг.

Тимошенко наголосила, що держбюджет-2008 має незначні недоліки, і Кабмін до березня підготує зміни до нього.

Прем’єр пообіцяла, що українці в 2008 році відчують у повсякденному житті зміни на краще, та привітала з Новим роком і Різдвом.
XS
SM
MD
LG