Доступність посилання

ТОП новини

ЄС очікує, що новий уряд України проводитиме реформи


Наталія Вікуліна Брюссель, 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз сподівається, що новий український уряд впроваджуватиме необхідні реформи. Голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Адріан Северин заявив Радіо Свобода, що він також очікує на політичну стабільність і на діалог між коаліцією та опозицією. А голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу написав у листі до Юлії Тимошенко, що з нетерпінням очікує на тісну співпрацю з нею і новим українським урядом.

Обрання Тимошенко слід було очікувати, адже результати останніх парламентських виборів в Україні засвідчили можливість Помаранчевої коаліції, зазначив Адріан Северин, голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною.

Адріан Северин: «Я шкодую тільки про те, що від виборів до формування нового уряду минуло так багато часу. Для будь-якої країни, але особливо для такої країни, як Україна, яка стоїть перед обличчям стількох багатьох викликів, такий довгий час політичної непевності дуже і дуже шкідливий. Тож я можу тільки привітати формування нового уряду. І я сподіваюся, з одного боку, що цей уряд буде здатним продовжувати і збільшувати необхідні реформи для того, щоб розвивати демократію, верховенство права і ринкову економіку в Україні. І також щоб розвивати здатність до взаємодії між Україною та ЄС, зміцнюючи відносини між Україною та ЄС».

В Євросоюзі сподіваються на успішне виконання Плану дій Україна-ЄС

А вже голова Єврокомісії Баррозу, привітавши Тимошенко з обранням Прем’єр-міністром, нагадав, що Євросоюз зобов’язаний і надалі підтримувати Україну успішно виконувати План дій Україна-ЄС. Про це повідомив речник Єврокомісії Йоханнес Ляйтенбергер.

«Євросоюз буде продовжувати поглиблювати відносини з Україною у контексті переговорів про нову посилену угоду. Єврокомісія і її голова Баррозу з нетерпінням очікують на тісну співпрацю з новим Прем’єр-міністром і новим урядом, ми бажаємо їм усього найкращого для вирішення важких завдань, які стоять попереду», – заявив прес-секретар Єврокомісії Йоханнес Ляйтенбергер.

Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єр Солана також привітав Тимошенко з обранням Прем’єр-міністром. У розмові з нею він наголосив, наскільки важливим є для нового уряду зосередитися на реформах, які спрямовані на модернізацію України. Солана підтвердив, що ЄС готовий допомогти Україні впроваджувати реформи. Він також запросив Юлію Тимошенко відвідати Брюссель найближчим часом.

«Єврокомісія не втручається у внутрішню політику України»

Задоволення тим, що Україна має нині уряд, висловила і Беніта Ферреро-Вальднер, Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства.

Беніта Ферреро-Вальднер: «Я сподіваюся також, що з урядом буде нині працювати парламент, відбудуться конституційні зміни, на необхідність яких у майбутньому вказувала Україна. Тож будемо сподіватися, що буде консенсус».

Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства також наголосила, що Єврокомісія не втручається у внутрішню українську політику. Комісар зазначила, що Україна провела чесні і вільні вибори, а тепер має створити уряд, який може працювати. За її словами, Україна є важливою країною-партнером, яка має використати всі можливості і пропозиції у роботі з Євросоюзом.

Матеріали до теми:

• Німецький євродепутат Галер: «Для України не існує нині чіткої перспективи членства в ЄС» • Критику і побажання України з розумінням сприйняли на конференції «Балтійські країни і політика сусідства ЄС» • ЄС побоюється, що вступ України забрав би велику частину європейського бюджету – провідний економіст Світового банку • Інтеграція України в Європу очима європарламентарів
XS
SM
MD
LG