Доступність посилання

ТОП новини

Президент підписав закон про держбюджет на 2008 рік


Віктор Ющенко схвалив бюджет у неділю, повідомила прес-служба голови держави. У суботу його підписав Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк і передав на підпис Президентові. Верховна Рада ухвалила держбюджет у п’ятницю. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко в своєму новорічному вітанні в суботу назвала ухвалення держбюджету найкращим подарунком українцям до Нового року. За закон «Про Державний бюджет України на 2008 рік і внесення змін до деяких законодавчих актів України» проголосували 235 народних депутатів із фракцій БЮТ, НУНС і КПУ. Фракції Партії регіонів і Блоку Литвина не голосували.


Віктор Ющенко схвалив бюджет у неділю, повідомила прес-служба голови держави.

У суботу його підписав Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк і передав на підпис Президентові.

Верховна Рада ухвалила держбюджет у п’ятницю.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко в своєму новорічному вітанні в суботу назвала ухвалення держбюджету найкращим подарунком українцям до Нового року.

За закон «Про Державний бюджет України на 2008 рік і внесення змін до деяких законодавчих актів України» проголосували 235 народних депутатів із фракцій БЮТ, НУНС і КПУ. Фракції Партії регіонів і Блоку Литвина не голосували.

Цей закон складається з двох розділів: власне бюджету і змін у податкове і соціальне законодавство. Всього поправки вносяться до більш ніж 100 законів.

Уряд пояснив необхідність внесення такої кількості поправок прихованим дефіцитом держбюджету в розмірі близько 105 мільярдів гривень, із яких 70 мільярдів гривень складають різні пільги. Раніше парламент щороку припиняв їхню дію на рік, проте Конституційний суд України заборонив таку практику.

Верховна Рада ухвалила бюджет із застереженням, що поправки в законодавчі акти діятимуть до 1 січня 2009 року. У багатьох випадках вони передбачають заміну конкретних сум пільгових виплат, що містяться в законах, формулюванням про визначення їхнього переліку і розміру Кабінетом міністрів.

Крім того, уряд обмежив розмір максимальних пенсій і урізав пільги депутатам.

Верховна Рада також доручила урядові підготувати зміни до держбюджету-2008 і внести їх до парламенту до 1 березня 2008 року.

В оновленому проекті держбюджету порівняно з варіантом попереднього уряду під керівництвом Віктора Януковича доходи збільшено на 4,2%, або на 8,77 мільярда гривень, витрати – на 4,9%, або на 11,04 мільярда гривень, дефіцит – на 14,1%, або на 2,28 мільярда гривень.

При цьому план фінансування дефіциту бюджету за рахунок надходжень від приватизації знову збільшено з 6,25 мільярда гривень до 8,6 мільярда гривень, тоді як за рахунок запозичень – збережено практично на колишньому рівні.

Водночас Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про намір отримати понад план приватизації ще 12 мільярдів гривень і спрямувати їх на виплату знецінених внесків в Ощадбанку СРСР.

У відповідь Верховна Рада доручила урядові під час підготовки змін до закону передбачити ці 12 мільярдів гривень у прибутковій і витратній частині держбюджету-2008.

Уряд Юлії Тимошенко в оновленому проекті держбюджету-2008 зберіг графіки підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати, запропоновані попередниками. Згідно із проектом, прожитковий мінімум із 1 січня 2008 року буде підвищено до 592 гривень, із 1 квітня – до 605 гривень, із 1 липня – до 607 гривень, із 1 жовтня – до 626 гривень, тоді як сьогодні він становить 532 гривні.

Розмір мінімальної зарплати з 1 січня 2008 року повинен скласти 515 гривень, із 1 квітня – 525 гривень, із 1 жовтня – 545 гривень і з 1 грудня – 605 гривень порівняно з 460 гривнями на цей час.

Матеріали до теми:

• Юлія Тимошенко вважає ухвалення держбюджету-2008, який збільшить соціальні виплати, найкращим подарунком українцям до Нового року • Соціальна несоціальність бюджету Тимошенко
XS
SM
MD
LG