Доступність посилання

ТОП новини

Що відбувається з українською економікою під час політичної невизначеності?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.


Гості Свободи: Володимир Лановий, доктор економічних наук, голова спостережної ради Української державної інноваційної компанії, Людмила Супрун – колишній народний депутат, голова бюджетного комітету ВРУ 4-го скликання, голова Народно-демократичної партії.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Юлія Жмакіна: Наближається кінець року і вже озвучені деякі цифри, які не можуть не вражати.

Скажімо, цього року інфляція побила семирічний рекорд. Секретаріат Президента називає цифру навіть 16% інфляції на кінець року.

Споживчі ціни – це те, що, шановні слухачі, ви відчуваєте щодня на власному гаманці при кожному поході до крамниці. Вони від початку року збільшилися на більше, ніж 14%.

Як ведеться економіці за такої політичної ситуації? Чи впливає політична ситуація на розвиток економіки, на добробут українців? Людмила Супрун: Я впевнена, що впливає, впливає з усіх точок зору, тому що інвестори зупинилися на кордонах біля України і очікують, а що ж далі буде в цій країні: чи буде прозора економіка, чи забезпечать умови для чесної конкуренції, чи перестануть рвати на частини один одного політичні сили.

Я впевнена, що політична нестабільність завжди понижає кредитний рейтинг країни. Із-за цього кошти, які тут на ринках працюють, є дорожчими, люди більше втрачають, в тому числі із-за цього. Ррозвиток у цілому просто уповільнюється.

Ще одна дуже важлива річ, про яку я не можу не сказати. Треба не забувати, що наша система законодавча ще в дуже багатьох випадках є такою, яка регулювала соціалістичну економіку, тобто ринкові відносини ніби є, а регулятори застосовуються недосконалі.

Подивіться, у нас значна частина економіки в тіні. І нічого не зроблено законодавчо...

Значна – це яка? Пані Людмило, які цифри називають?

Людмила Супрун: Одна найбільших цифр, яку я можу назвати, то це від 56% до 70% економіки — в тіні.

Це поза бюджетом?

Володимир Лановий, Людмила Супрун
Людмила Супрун: Це взагалі поза системою обкладання податками, тобто не обліковані, тіньовий бізнес.

Для того, щоб змінити цю ситуацію, потрібно дати нормальні, цивілізовані, економічно ефективні, сприятливі умови для розвитку бізнесу, підприємницької діяльності.

Я приведу дуже простий приклад. Сьогодні значна частина підприємців користуються так званим патентом, спрощеними видами оподаткування. Але є й обмеження держави за розмірами такої діяльності. От ці розміри вже не витримують ніякої критики, вони належать до терміну 10-річної давнини. Тобто, Україна давним-давно пішла вперед, а ці нормативи залишилися такими, які були 10 років тому.

Тому економіка показує тільки частинку маленьку свою як легальну, а все інше — поза цими межами. Нам потрібно безперечно ці умови змінювати.

Немає економічних стимулів для енергозбереження, не застосовані спеціальні зелені тарифи для того, щоб працювала система енергозбереження. А це буде найбільш складною проблемою наступного року, бо вартість газу вже сьогодні оприлюднюється, що вона буде вища на 50%. А від цього залежать житлово-комунальні тарифи, вартість проїзду, вартість переробки основних видів продуктів харчування.

Це все впливає. Енергоносії впливають на ситуацію.

Пані Супрун намагається в одну відповідь вкласти усі запитання, які ми їй заготували.

Пане Лановий, в яких все-таки стосунках українська економіка і українська політика? Давайте відокремимо. Справді економіці досить нормально ведеться при «штормах» нагорі в політиці чи це ілюзія?


Володимир Лановий: Якраз політика не впливає на перебіг економічних процесів, подій, прибутків чи криз, тому що там діють свої закони. І ми прагнемо до такої самої економіки.

Ми відійшли від планової економіки, де все було одержавлене і все відповідало тим чи іншим рішенням влади. Ми, на жаль, в такому напівреформованому стані, коли вплив держави є дуже серйозним. І якщо він негативний, то він буде приносити втрати нашій економіці. Оскільки уряд певним чином...Ну, як вам сказати... Уряд не втручається сьогодні в економічні процеси з точки зору їх прискорення, покращення. Він спостерігає і підтримує ті чи інші галузі на свій розсуд.

Тобто, пріоритети уряду Януковича визначені. Можна про них говорити, наскільки вони добрі чи погані...

Пріоритети відповідають тим людям, які є в партії чи які підтримують партію?

Володимир Лановий: Пріоритети мають бути не чисто предметними, матеріальними, що от уряд визначив, що таке-то підприємство потрібно підтримати. Пріоритети мають бути загальними, суспільними, широкими.

Тобто, створення вільних умов господарювання, створення сприятливих умов оподаткування, створення сприятливих інвестиційних умов – це має бути пріоритетами уряду для того, щоб були всі в рівних умовах, а не окремі галузі чи окремі групи...

Таке траплялося хоч за якогось уряду? Пане Лановий, Ви були і радником Президента Кучми свого часу з економічних питань. Колись таке траплялося за всі роки незалежності України, коли вироблялися умови загальні для всіх?


Володимир Лановий: Я ж Вам кажу, що ми маємо йти до такого стану, коли держава забезпечує рівні умови для всіх. Ми, звичайно, до цього не дійшли.

Так от, коли держава втручається, щоб для окремих допомагати, то більшість залишається поза цими допомогами, вони дискриміновані, вони в гірших умовах.

Для чого я говорю? Нам дісталася дуже зруйнована, дуже застаріла, технічно дуже відстала економіка, промисловість, транспорт, будівництво і нічого не модернізується. Держава вважає, що вона буде сама управляти виробництвом, тому коштів у бізнесу, в підприємців не вистачає.

Ризики високі, тому банки фінансують під дуже високі відсотки. І окремі виробництва, а не широкі можливості. Тому у нас саме середній і малий бізнес не розвивається, тому що вони поза цими фінансовими процесами.

Людмила Супрун: Є ще одна дуже важлива річ, на яку я хочу звернути увагу.

Подивіться, у нас шаленими темпами розвивається торгівля. За рахунок чого? За рахунок імпортованих в Україну товарів. І практично не розвивається серйозне виробництво.

От я приведу такий приклад. За 2006 рік в Україну ввезено сільськогосподарської техніки на 1,5 мільярда гривень. Тобто, Україна профінансувала своїми грошима виробників техніки закордоном.

А в цьому році ця цифра збільшена в чотири рази. За 10 місяців 2007 року куплено іноземної техніки для сільського господарства на 6,5 мільярдів гривень.

І це при тому, що наші українські підприємства практично в зруйнованому стані! Тобто, держава не простимулювала виробництво техніки.

А наші заводи можуть виробляти сьогодні не гіршу техніку, ніж закордонні. Вони можуть виробляти їх спочатку великою вузловою зборкою, потім самостійно переходити вже на значну частину українського виробництва.

Але сьогодні стимулюється торгівля, не стимулюється виробництво. Це означає, що наслідки такого процесу будуть помітні для української економіки не через день-два, а через півроку, через 9-10 місяців.

Ви описували діяння уряду Януковича, а що за принципи уряду Тимошенко, яка ось-ось стане, тобто ми вже бачили, що було в 2005 році з економічними речами...

Володимир Лановий: Я все-таки закінчу думку, яку я сказав. Вона в контексті Вашого запитання.

Справа в тому, що відсутність відновлення і відсутність модернізації нашої економіки, нашої промисловості, нашого житлового, транспортного, інших секторів нам повертається вибухами, катастрофами, аваріями, підривами газу, шахтними катастрофами, втратами життів.

Це систематика, яка показує, що нам треба збільшити капітали, які йдуть у виробництво і не за рахунок того, що підтримувати окремі підприємства, а давати широкі можливості. Тільки тоді до нас прийдуть іноземні капітали, коли будуть рівні можливості на ринках. І можливість середнього і малого бізнесу отримувати кредити є першою заставою того, що в нас будуть широкі і потужні економічні процеси...

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Матеріали до теми:

• Верховна Рада відкрилася, але з нульовим результатом • Верховна Рада у п’ятницю продовжить засідання розглядом питання розподілу парламентських комітетів • Почнуть консультаціями. А чим закінчать? • Хто заважає Тимошенко стати прем’єром?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG