Доступність посилання

ТОП новини

Пісня згуртовує українців у Римі.


Наталка Кудрик Слухати: Рим, 12 лютого 2007 (Radiosvoboda.Ua) – Українські іммігранти в Італії з’їхалися минулої неділі до Рима. Там відбувся третій фестиваль української народної творчості «Гілка калини», що, за висловом його учасників, став святом єдності України й Італії.

На сцені артисти-аматори із Неаполя.
Дівчата з гурту «Лелеченьки» прибули до Рима з Неаполя. Хвилювання перед виступом розвіялося відразу на сцені, бо ж публіка радо вітала їхні запальні пісні з танцями. У концертному залі і яблуку не було де впасти — близько тисячі глядачів. Гучні оплески та вигуки «браво!» супроводжували майже кожний виступ. Навіть італійці, котрі не зовсім розуміли зміст гуморесок, сміялися з того, як їх розповідала авторка Дарина Калиняк.

У конкурсній програмі виступали 13 самодіяльних колективів із різних регіонів Італії. Артисти-аматори показали досить високий рівень виконавської майстерності, зазначив член журі, професійний музикант Андрій Мрічко: «Виконавці виконують по два твори, журі оцінює кожного за майстерністю виконання та створення сценічного образу. 10-бальна система оцінок, потім визначається переможець за загальною кількістю балів, є три переможці: 1, 2, 3 премії».

Головне — не перемога

Але глядачі мало переймалися тим, хто ж таки буде найкращим. На їхню думку, нагороди заслуговує кожний учасник свята вже за те, що попри важкі трудові будні люди збираються регулярно на репетиції, їздять із концертами і не лише сумлінною працею, а й рідною культурою заявляють про свою країну за кордоном.

Як заявила одна з учасниць свята, «ми не проміняли високі пальми на українські верби і тополі». А один із глядачів додає: «На концерті нинішньому, як і минулого разу, представлені професійні номери, дуже гарні виступи. Тут ми обмежені контактами з Україною, і тому для нас то є дуже цікаво, особливо для тих жінок бідних, які працюють часом без вихідних».

Митці зі Львова, які живуть в Італії, демонстрували у фойє свої малярські роботи. Там же розгорнулася і виставка вишитих картин народної майстрині Марії Токань.
Вишиті картини Марії Токань.
(© RadioSvoboda.Ua)


Римський фестиваль народної творчості «Гілка калини» вважається одним із наймасовіших свят української громади в Італії. З року в рік воно стає відомішим і серед італійців, адже подібні заходи, окрім українського посольства та товариств, підтримує і місцева влада.

З українцями й Італії краще

А її представники переконані, що і Римові живеться ліпше з українцями. Член муніципальної ради італійської столиці Амедео Піва каже: «Свято українців дуже гарне! Важливо, що українці у Римі зберігають свою культуру, тому що це збагачує і культуру Рима. Про поєднання двох культур дбатимуть уже наші діти, бо вони одружуватимуться між собою».

Серце кожного імігранта у будні та свята болить і тужить за батьківщиною, але такі зустрічі додають сил і наснаги створювати свою маленьку батьківщину за кордоном. Як наголосив на святі посол України в Італії Георгій Чернявський, Україна там, де є українці.

Минулої неділі вкотре переконалася, що моя Україна в Італії є. Власне, про це і співає колектив «Калина»: «Слухай, земле італійська, „Калина“ співає, наша пісня українська світ розвеселяє».

Матеріали до теми:

• Хатні робітниці в Італії: права і соціальний захист. • На Захід у пошуках фортуни. • Українська доля в Італії очима італійця.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG