Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США проголосував за законопроект, в якому йдеться про виведення американських військ з Іраку


Сергій Куделя Вашингтон, 28 березня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент США Джордж Буш вважає катастрофічними ймовірні наслідки від встановлення чіткої дати виведення американських військ з Іраку. Про це він заявив під час виступу у Вашингтоні. Слова Буша були реакцією на ухвалений Сенатом США законопроект, який пов’язує додаткове фінансування американських військ в Іраку із початком їхнього виведення з держави вже через 4 місяці. Підтримка сенаторами цього законопроекту стала несподіванкою не лише для Президента США, але й для лідерів демократів у Конгресі.

Джордж Буш виступає з промовою про витрати на війну в Іраку Вашингтон, 28 березня 2007 р.
Ще за декілька годин до голосування лідери демократів у Сенаті говорили, що не можуть точно спрогнозувати його результат. Адже демократична партія має там перевагу лише у декілька місць і для ухвалення законопроекту вони потребували підтримки республіканців.

Врешті, саме голоси двох республіканців і стали вирішальними. Законопроект був ухвалений з результатом 50 проти 48.

Один із сенаторів-республіканців, який несподівано підтримав цей закон, був сенатор Чак Хегел зі шату Небраска. Він має репутацію одного з головних опонентів політики президента Буша у республіканській партії, однак до останнього дня Хегел уникав заяв на підтримку законопроекту. А вже потім він пояснив своє рішення підтримати початок виведення американських військ з Іраку так: «Америка опинилася у небезпечній та ізольованій позиції у світі. Нас сприймають як державу, яка веде війну із мусульманами. Таке негативне і небезпечне сприйняття необхідно змінити зараз, коли світ шукає новий центр тяжіння у цьому новому столітті. Сполучені Штати повинні розпочати підготовку до поступового виведення військ з Іраку. Ціна воєнних дій в Іраку, у кількості вбитих американських солдат, витрачених доларах, та змарнованій репутації у світі, набула катастрофічних масштабів».

Законодавці у США голосують, насамперед, за своїм переконанням

У Сполучених Штатах кожен законодавець відповідає перед своїми виборцями а не перед партійними вождями. Тому законодавці мають право ставати на бік протилежної партії, якщо це відповідає їхнім переконанням чи підтримується їхніми виборцями. У США визнають право на плюралізм думок в середині однієї партії і долю таких законодавців, які підтримують протилежну партію, визначають не партійні лідери, а їхні виборці. До речі, Чак Хегел планує поборотися наступного року за президентське крісло саме від республіканської партії.

Водночас, багато республіканців доволі жорстко критикували саму ідею виведення військ з Іраку. Сенатор Джон МакКейн, наприклад, назвав ухвалений Сенатом законопроект Актом Капітуляції, а інші республіканці стверджували, що визначення дати виведення американських військ з Іраку допоможе терористам там планувати власні дії.

Шансів подолати вето президента цього разу практично немає

Президент Буш вже заявив, що накладе вето на цей законопроект. Аналітики вважають, що демократам не вдасться знайти у Палаті Представників та Сенаті достатньо голосів аби подолати вето президента. Так вважає і сам президент, який звернувся до демократів із закликом до компромісу: “Поки Конгрес продовжує розглядати такий законопроект, час минає і це стане відчутно нашим військам в Іраку – їхнє фінансування почне закінчуватися вже в середині квітня. Члени Конгресу повинні припинити робити політичні заяви, і розпочати надавати необхідні гроші для наших військ”.

Отже, можливо, остаточний варіант законопроекту вже не міститиме вимоги розпочати виведення з Іраку американських військ. Однак, солідарне голосування двох палат Конгресу США стало радше політичною декларацією, яка повинна продемонструвати різні погляди на іракську кампанію двох гілок американської влади.

Матеріали до теми:

• Як конфлікт в Іраку впливає на дітей • Президент Буш ще вірить у можливість перемоги в Іраку. • Джордж Буш: «Виведення американських сил з Іраку призвело б до руйнівних наслідків». • Антивоєнні демонстрації в США. • США: гострі дебати навколо збільшення військ в Іраку тривають. • Комітет сенату США проти стратегії Буша в Іраку. • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання.
XS
SM
MD
LG