Доступність посилання

ТОП новини

Як конфлікт в Іраку впливає на дітей


Олекса Семенченко Лондон, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Понад 10 років доброчинна організація «Діти війни» допомагає дітям в регіонах світу, де відбуваються збройні конфлікти. Радіо Свобода запросило до розмови представника цієї організації Лейлу Біллінґ, щоб більше дізнатися про становище дітей в Іраку.

Ірак -- діти у таборі для біженців у центрі Багдаду
Р.С.: В якій частині Іраку ви проводили дослідження?

Л.Б.: У досліджені взяли участь близько 400 дітей з міст Басри та Аль-Насирія, що на півдні Іраку. Також ми розмовляли з членами родин дітей, представниками місцевих громад, а також із людьми, які працюють з незахищеними дітьми. Ця методологія відома, як «взаємно активне дослідження». Вона передбачає використання багатьох інструментів дослідження, що їх діти наче винаходять самі. Наприклад, діти беруть участь у рольових іграх, багато малюють, описують своє щоденне життя на папері. Також вони провадять бесіди з дослідниками і самі діють як дослідники. Тож це підхід повного фокусу на дітях.

Р.С.: Які найбільші проблеми дітей в Іраку, яких збройне протистояння викинуло на вулицю? Яку картину дало дослідження?

Л.Б.: Думаю, воно показало точний вплив конфлікту на дітей. Він веде до збільшення дитячої злочинності, приносить дітей у жертву. Ми стаємо свідками розпаду сімей, зростання числа родин в деяких частинах Іраку, де жінка стала главою сім''ї. Діти змушені заробляти, бо їхні сім''ї бідують. А тому вони залишають школу, йдуть на вулиці, шукають оплачуваної праці. Саме на вулицях дітей чекає небезпека незаконної діяльності. Скажімо, хлопчики й дівчата працюють у секс-індустрії, продають на вулиці зброю, алкоголь, порнографію. Діти стають жертвами, бо місцева громада вішає на них тавро «поганих дітей». Тож вони не лише страждають від злиднів і втягуються до кримінальної діяльності, але їх також серйозно виштовхує суспільство.

Р.С.: А ви вивчали лише спосіб життя цих вуличних дітей? Чи, можливо, пішли далі в аналізі їхньої поведінки та впливу на них жорстокого ставлення, в умовах якого їм доводиться жити?

Л.Б.: Ще один цікавий висновок дослідження – це психологічний вплив конфлікту на дітей. Їх попросили перерахувати їхні проблеми за значенням. Крім бідності і сімейних проблем, вони згадують тероризм і брак безпеки в Іраку як те, що їх найбільше турбує. Діти оточені насильством, і це має на них психологічний вплив. Нині для дітей типово гратися зі зброєю, виказувати насильницьку поведінку, бо вони це бачать навколо щодня. І хоча це стосується не всіх дітей, я думаю, що на багатьох із них це дуже погано впливає.

Матеріали до теми:

• Сенат США проголосував за законопроект, в якому йдеться про виведення американських військ з Іраку • Президент Буш ще вірить у можливість перемоги в Іраку. • Джордж Буш: «Виведення американських сил з Іраку призвело б до руйнівних наслідків». • Антивоєнні демонстрації в США. • США: гострі дебати навколо збільшення військ в Іраку тривають. • Комітет сенату США проти стратегії Буша в Іраку.
XS
SM
MD
LG