Доступність посилання

ТОП новини

У 20 країнах світу вшанують пам’ять Ганни Політковської


Надія Кандиба Німеччина, 20 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вшанування пам’яті убитої російської журналістки Ганни Політковської у понад двадцяти країнах світу цього вівторка носитиме досить незвичний характер. Понад сто різних установ і приватних осіб погодилися взяти участь у всесвітньому читанні текстів російської журналістки. Ініціатором такої акції виступив німецький Фонд Петера Вайса, який організовує щорічний Міжнародний літературний фестиваль у Берліні.


Це вже друга подібна акція, яку проводить Фонд Петера Вайса. Мета читань, які відбуваються по всьому світу, – звернути увагу людей на зміст і форми політичного спілкування. Як наголошується в поширеній у Берліні заяві фонду, «на початку 21 століття брехня також належить до інструментарію окремих політичних формацій».

Проти політичної брехні виступала свого часу й Ганна Політковська. Тепер її тексти обрали для всесвітнього читання. Вони лунатимуть зі сцен театрів, культурних центрів, у школах, а також по радіо. Лауреат Нобелівської премії Ельфріде Йелінек читатиме тексти Політковської на хвилях німецької радіостанції Deutschlandfunk. До акції приєдналися також радіостанції в Австрії, Швейцарії, Колумбії, Польщі, США, Люксембурзі.

Мовою оригіналу тексти російської журналістки можна буде послухати в усьому світі на хвилях російської програми Радіо Свобода. Серед тих, хто підтримав акцію, також культурологічний німецький Ґете-Інститут, „Репортери без кордонів”, міжнародна організація письменників ПЕН-клуб.

Слід зазначити, що Ганна Політковська писала передовсім про другу чеченську війну, у репортажах критикувала політику російського президента Владіміра Путіна. Невідомі вбили її сьомого жовтня 2006-го року в Москві. Цей злочин досі залишається нерозкритим.

Матеріали до теми:

• ПАРЄ закликала країни Європи краще захищати журналістів. • Чеченці про Анну Політковську. • Меркель закликала Путіна розслідувати вбивство Анни Політковської. • Оглядач "Новой газеты" Вячеслав Ізмайлов: "Ми розглядаємо чотири версії вбивства Анни Політковської". • Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.
XS
SM
MD
LG