Доступність посилання

ТОП новини

ООН попереджає про серйозне зростання потоку афганського героїну до Європи.


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Департамент ООН з контролю за транспортуванням наркотиків попереджає, що минулого року в Афганістані виростили рекордний урожай опію і отримали сотні тонн героїну (до 90 відсотків світового виробництва). Із Афганістану ці наркотики потрапляють і до інших держав світу, у тому числі до України.


Фахівці з ООН попереджають, що нинішня афганська влада не в змозі поки що перешкодити ні вирощуванню опію, ні транспортуванню виробленого з нього героїну до інших регіонів світу. Вирощування опію поки що складає одну третину валового внутрішнього продукту Афганістану. Минулого року тут виростили наполовину більший урожай опію, аніж у 2005. Про це сказала Радіо Свобода речниця Департаменту ООН з контролю за наркотиками Лі Кван Жу: «Незаконне вирощування опію в Афганістані досягло рекордного рівня – у 2006 році воно сягнуло найвищого за всю історію рівня. І це найбільше непокоїть наш Департамент».

Експерти кажуть, що у 2006 році в Афганістані вирощено близько 6 тисяч тонн опію, це 96 відсотків світового рівня. З цього врожаю можна виготовити близько 600 тонн важкого наркотику – героїну. Фактично весь він перевозиться до інших країн світу, бо самі афганці курять вже століттями лише опій-сирець.

Частина афганських наркотиків потрапляє до України

Через Середню Азію і Росію переправляється і поглинається до 20 відсотків афганського героїну. І, як каже український координатор програм ЄС та ООН з боротьби з торгівлею наркотиками Влад Літновський, якась частина цих афганських наркотиків потрапляє до України. Але, яка вона — сказати важко. Наприклад, цього року затримали групу наркоторговців, у тому числі й українців, поблизу Херсона.

Влад Літновський: «Це затримання приблизно 125 кілограмів героїну організованої злочинної групи відбулося біля міста Херсона. Проте, в рамках програми БУМАНТ ми тільки обговорюємо з нашими національними партнерами, а саме з Міністерством внутрішніх справ і СБУ, можливість закупівлі обладнання, яке б дозволило виявляти саме походження наркотика».

Експерт також каже, що близько половини нових хворих на СНІД в Україні вживають саме героїн та інші важкі наркотики. Загалом у державі, за оцінками ООН, нараховується близько півмільйона ВІЛ-інфікованих.

Матеріали до теми:

• В Україні викривають дедалі більше таємних лабораторій з виробництва наркотичної речовини. • Правоохоронці Криму в 2006 році вилучили на території кримської автономії 2 тонни 630 кілограмів наркотичних речовин. • “Звуки життя”: на колесах.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG