Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові вибори


Володимир Притула Севастополь, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові парламентські вибори і розпочинає до них підготовку. Про це повідомила прес-служба Меджлісу за результатами його засідання, що відбулося 8 квітня.

Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв
Заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров
Меджліс на своєму позачерговому засіданні, присвяченому ситуації, що виникла в Україні після Указу Президента про розпуск парламенту, запропонував депутатам міських, районних, селищних і сільських рад Криму, обраних за рекомендацією регіональних конференцій представницьких органів кримських татар, виступити на сесіях на підтримку проведення дострокових виборів до парламенту країни.

Крім того, на засіданні доручили голові і президії Меджлісу "при з`ясуванні додаткових обставин в результаті різних форматів консультацій з політичними силами на предмет дострокових виборів" скликати засідання Меджлісу для ухвалення остаточного рішення.

За дострокові вибори, незалежно від дати проведення

Зараз же керівництво представницького органу кримськотатарського народу вважає неминучим проведення дострокових виборів до Верховної Ради України. Водночас, лідери Меджлісу зазначають: інше питання, коли ці вибори відбудуться – 27 травня, влітку або ж восени.

Залежно від цього, слід очікувати скликання одноденної сесії національного з`їзду кримських татар – Курултаю, який має визначитися з тим, яку політичну силу підтримуватимуть кримськотатарські виборці. На парламентських виборах 2006 року лідери Меджлісу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров пройшли до Верховної Ради України за списком блоку "Наша Україна" за квотою Народного руху.

У Меджлісі також повідомили, що його лідери підтримують ідею створення широкої коаліції демократичних сил із збереженням нинішнього рівня представництва кримськотатарського народу в новому українському парламенті.

Однозначна підтримка Президента

Мустафа Джемілєв в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: “Ми одноголосно ухвалили рішення: підтримуємо президента, готуємося до виборів. А в якому форматі і з ким, поки ведуться консультації. Але однозначно, що ми будемо з демократичними силами, швидше за все з “Нашою Україною”.

Свого часу, починаючи з моменту проголошення незалежності України та й до того, ми в основному співпрацювали з демократичними силами, в першу чергу – з Народним Рухом України. Народний Рух України входив до блоку Народний Союз “Наша Україна”. Зараз позиція “Нашої України” ніби зводиться до того, що не має бути ніякого блоку, а ті, хто хоче, можуть йти по списку “Нашої України”. Тому зараз Народний Рух продовжує переговори і як вони завершаться я не знаю. Але після того, як вони приймуть своє рішення, ми, відповідно до обставин, теж приймемо рішення.

У нас зараз, поки що, такого остаточного рішення – саме отак ось, саме із такою партією – ще немає, але ми, в принципі, ухвалили рішення, що будемо підтримувати пропрезидентські сили, демократичні сили. А коли дійде до чогось конкретного, напевне, терміново зберемо з’їзд або розширене засідання Меджлісу кримськотатарського народу.

Крим особливий регіон. Тут переважна більшість – прибічники Партії Регіонів. На завтра вони запланували спеціальну сесію, де будуть ухвалювати заяву, напевне, на підтримку регіоналів, на підтримку Януковича. Але депутати від Руху, де в основному кримські татари, вони зроблять свою заяву – на підтримку Президента. І по всіх районних радах теж організовуються такі речі, в підтримку цих сил, регіонів, але скрізь кримські татари заявляють про свою підтримку позиції Президента”.


Матеріали до теми:

• Депутати ПАРЄ та Європарламенту, можливо, допомагатимуть вирішувати кризу в Україні • Конституційний Суд під пресом? • Крок вперед – крок назад: які сценарії компромісу ще можливі? • “Закон суворий, але...” - за якими законами живуть українські політики, та чим є в Україні Конституція? • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси) • Любомир Гузар: "Я б дуже радо хотів у тому напрямі щось зробити, але ніхто нас не запрошує. Мені прийти і пхатися, і сказати: пане Президенте, пане Прем’єре, я хочу вам щось казати, — то понад мої сили"
XS
SM
MD
LG