Доступність посилання

ТОП новини

«Саме найбідніші з найбідніших — це ті, хто потерпатиме від кліматичних змін найбільше»


Людмила Ваннек Прага, 6 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Провідні вчені світу, які займаються проблемами клімату, оприлюднили сьогодні після довгих суперечок чи не найгостріше за всю історію попередження щодо змін клімату.

Індонезія -- акція Грінпісу біля вугільної електростанції
Документ, що містить майже півтори тисячі сторінок, — це друге з чотирьох досліджень спеціальної міжурядової групи експертів ООН, яка займається цією проблемою.

Висновок учених, оприлюднений у п’ятницю в Брюсселі, такий: потепління вплине негативно майже на всіх, однак найбільше воно вдарить по найбідніших тропічних країнах, а деякі багаті країни на першому етапі від потепління навіть виграють.

Документ, представлений у Брюсселі, — це перший за останні шість років глобальний аналіз, проведений ООН, про вплив людини на екологію. Саме людська діяльність, як вважають вчені, на 90 відсотків винна у процесах глобального потепління.

Роботу над документом називають «марафоном» останнього тижня, а гарячі суперечки щодо його ухвалення тривали аж до ранку п’ятниці.

Не всі зі 130 країн погоджувалися з текстом. Зокрема, Сполучені Штати, Китай та Саудівська Аравія домоглися певних змін у гострих формулюваннях щодо впливу глобального потепління у їхніх регіонах.

Приголомшливі висновки

Голова групи експертів ООН Раджендра Пачаурі назвав документ, над яким працювали понад 2 з половиною тисячі вчених світу, дуже важливим, а висновки приголомшливими: «Саме найбідніші з найбідніших, включно з бідняками з заможних суспільств, потерпатимуть від кліматичних змін найбільше».

А один із розробників документу, експерт ООН Майкл Перрі повідомив журналістів про деякі сумні прогнози: «Райони, де ефект відчуватиметься найсильніше, — це Антарктика, де відчутно потеплішає, територія Субсахарського регіону в Африці, де буде засуха, невеличкі острови, завжди вразливі через недостатню інфраструктуру, а тепер особливо і дельти річок в Азії».

Згідно зі звітом, мільярди людей на планеті потерпатимуть від дефіциту води і хвороб, спричинених цим. А дефіцит води буде викликаний таненням гірських льодовиків і крижаних полів, які виконують роль природних резервуарів.

Повний тест документу буде представлений лідерам країн «Групи восьми» на їхньому червневому саміті.

Речниця міжнародної екологічної організації «Ґрінпіс» Стефані Тунмор висловила сподівання, що дані, наведені експертами ООН, вплинуть на дискусії лідерів цих держав: «Ми сподіваємося на це. Це дуже сильний звіт. Він змальовує дійсно апокаліптичну картину майбутнього, якщо ми не діятимемо дуже-дуже швидко».

Несподіваними для багатьох були дані звіту про те, що, на думку експертів, потепління на перших етапах позитивно відіб’ється на таких північних країнах, як Канада та Росія, де врожаї спочатку будуть навіть більшими.

Матеріали до теми:

• Як лікувати планету від хвороби під назвою потепління? • Ґор закликає конгресменів до подолання кліматичної кризи • Італія та Іспанія — найбільші жертви глобального потепління • Нищення лісів у Новій Україні. Чому ліси вирубуються і чим це загрожує? • Дерева допоможуть людству боротися зі змінами в кліматі • Північно-Західній Європі загрожує різке похолодання
XS
SM
MD
LG