Доступність посилання

ТОП новини

Чи врятує конференцію з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї нова заява Ірану?


Василь Зілгалов Прага, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Ми проти ядерної зброї»,- ця заява Манучера Моттакі, глави іранського зовнішньополітичного відомства, в столиці Норвегії у вівторок породила певні сподівання у Відні, де з 4 травня перервано конференцію 130 держав з проблем ядерного роззброєння. Чи буде успішним завершення цієї конференції 11 травня і чи піде Іран на компроміс у своїх ядерних переговорах з ЄС?

Міністр закордонних справ Ірану Манучер Моттакі
Міністр закордонних справ Ірану Манучер Моттакі заявив у вівторок, що його країна виступає проти ядерної зброї і бажає отримати ядерні технології виключно у мирних цілях.

«Ми проти ядерної зброї і вважаємо, що час ядерних арсеналів минув», – сказав Манучер Моттакі на спільній прес-конференції в Осло зі своїм норвезьким колегою Йонасом Ґааром Стере. Тут же, в Осло, Моттакі заявив, що Іран погодився на компромісний порядок денний у Відні, що дозволяє, після шестиденного глухого кута, продовжити конференцію з ядерної зброї за участі 130 країн світу. Конференція відкрилася 30 квітня в австрійській столиці як перша сесія Підготовчого комітету Конференції 2010 року із розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Вона була перервана 4 травня, коли Іран відмовився затвердити порядок денний.

Іранська делегація висловила протест проти вимоги до всіх делегацій дотримуватися Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який вимагає від п’яти ядерних держав поступового знищення всіх ядерних арсеналів, а від інших держав – відмови від спроб отримати ядерну зброю та дотримання принципу мирного атома. У світі відомо, що Пакистан, Індія та Ізраїль не входять у згаданий Договір.

Компроміс без оприлюднених деталей

В останні дні Іран нібито погодився на компромісне формулювання щодо ставлення до Договору – його запропонувала делегація Південно-Африканської Республіки. Але деталей компромісу не повідомляється.

Нагадаємо, що до сьогодні Іран заморозив переговори з ЄС про припинення збагачення урану. Ось що сказав з цього приводу у вівторок у Європарламенті керівник зовнішньополітичного відомства ЄС Хав’єр Солана: «Іран не бажає призупинити збагачення урану, і тому для нас надзвичайно складно вести будь-які переговори. Те, що відбувається нині, не можна назвати переговорами, це, скоріше, діалог у намаганні прокласти шлях до справжнього переговорного процесу».

Захід вимагає від Ірану заморозити частину своєї ядерної програми, яка могла б бути використана для виробництва ядерної зброї. США попереджають світ, що Тегеран повним ходом прямує до отримання власної ядерної бомби.

Матеріали до теми:

• “Ми хочемо вести з Іраном переговори.” Інтерв`ю із заступником державного секретаря США Ніколасом Бернзом • Держдепартамент США: Іран – головний спонсор тероризму • Іран каже правду чи дезінформує світ про свою ядерну програму, щоб зберегти право на її розвиток? • Іранський президент Махмуд Ахмедінеджад кинув новий виклик світові • Звільнені британські військові моряки повернулися на батьківщину з іранського полону • Знову про іранську ядерну програму і нові санкції щодо Тегерана • «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран.
XS
SM
MD
LG