Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Криму взялася за нелегальних мігрантів


Володимир Притула Сімферополь, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прокуратура Криму взялася за незаконну міграцію. Зокрема, вона пропонує створити спеціальну базу даних нелегальних мігрантів. Тим часом правозахисники висловлюють побоювання, що це може стати ґрунтом для порушення прав людини.

Найбільше небажаних гостей до Криму потрапляє з Китаю, Афганістану, Росії, Узбекистану та деяких арабських країн.
За повідомлення прес-служби кримської прокуратури, до міжвідомчого «чорного списку» пропонують включити не тільки прізвища нелегальних мігрантів, але й тих, хто запрошував нелегалів та з порушенням закону приймав у себе. На початку травня прокурор Криму зібрав керівників компетентних органів для обговорення результатів проведення прокурорських перевірок дотримання законодавства у сфері міграції.

Особливості проблеми “нелегалів” для півострова

На нараді констатували збільшення у 2006 році потоку нелегальних мігрантів і, відповідно, вчинених ними злочинів та правопорушень. Крим, з одного боку, є транзитним регіоном, з іншого – привабливим місцем для акумулювання нелегальних мігрантів. Правоохоронці не дають точних цифр, але повідомляють, що найбільше небажаних гостей до Криму потрапляє з Китаю, Афганістану, Росії, Узбекистану та деяких арабських країн.

Прес-секретар кримської прокуратури Наталя Бояркіна каже, що до вирішення цієї проблеми має активно приєднатися місцева влада: “Прокуратура Криму доручила органам міліції, Служби безпеки та прикордонної служби ініціювати перед Верховною Радою Криму питання про створення пункту тимчасового перебування нелегальних мігрантів на території автономії.

Про необхідність створення такого пункту з метою врегулювання процедури адміністративного затримання нелегалів і примусового їх видворення, прокуратура говорить вже не перший рік. Але якщо раніше апелювали до виконавчих структур у Києві, тепер вирішили діяти через місцеву владу, яка в першу чергу повинна бути зацікавлена у впорядкуванні цього питання”.


Чим не подобається правозахисникам реєстр мігрантів

Місцеві правозахисники з тривогою дивляться на активність правоохоронних органів, прогнозуючи, що створення такого реєстру нелегалів може призвести до порушення їхніх прав.

Голова Центру прав людини імені Петра Григоренка Леонід Пилунський наголосив: “З одного боку, це треба було б робити, але з іншого – лише у тому випадку, коли б Україна була справді демократичною країною. Через 10-15 років це треба буде зробити. Але сьогодні це буде використано проти людей. Це просто порушення прав людини”.

За словами Леоніда Пилунського, краще було б, щоб правоохоронці зосередилися на іншій проблемі – на формуванні реєстру осіб, які незаконно отримали подвійне громадянство. Адже у Севастополі таких, за різними оцінками, від 10 до 25% усього населення міста. Це, переважно, нинішні чи колишні російські військовики та члени їхніх родин.

Матеріали до теми:

• Міграція буває різна. Але Україні найбільше дошкуляє нелегальна • ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами • Трудова міграція: чому саме українські заробітчани найчастіше стають жертвами шахраїв?
XS
SM
MD
LG