Доступність посилання

ТОП новини

ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 15 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Євросоюз збирається посилити співпрацю поліції країн ЄС у боротьбі з тероризмом, міжнародною злочинністю і нелегальною міграцією. Про це домовились у четвер у Брюсселі міністри внутрішніх справ і юстиції держав Євросоюзу, які також погодилися надавати більшу підтримку Агенції ЄС із захисту кордонів “Фронтекс”. Учасники зустрічі також заявили, що хочуть поглиблювати співпрацю з країнами походження і транзиту нелегальних мігрантів.

Євросоюз приділятиме більшу увагу боротьбі з терористами і нелегалами – таку співпрацю передбачає угода, підписана позаминулого року в німецькому містечку Прюм.

Домовилися про все крім втручання поліції

Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні каже, що сьогодні міністри одностайно ухвалили політичне рішення застосовувати Прюмську угоду. Не вдалося досягнути згоди лише в одній статті угоди, яка передбачає негайне втручання поліції кількох країн, якщо у цьому виникне потреба:

Угода про збільшення співпраці поліції і обмін даних уже діє в Австрії, Іспанії і Німеччині, незабаром до неї приєднаються Бельгія, Франція, Люксембург і Нідерланди, на черзі – інші країни Євросоюзу.

І кордони будуть захищати

Комісар Фраттіні дуже задоволений тим, як члени ЄС відгукнулися на його недавню пропозицію забезпечити технічним обладнанням Агенцію ЄС із захисту кордонів “Фронтекс”.

19 з 29 країн ЄС і Шенгенської зони позитивно відповіли, решта також готова до співпраці. Агенція потребує гелікоптери, літаки та іншу техніку для боротьби з нелегалів.

Комісар ЄС сподівається, що, окрім того, в найближчі місяці Європарламент і Рада міністрів ЄС погодяться з пропозицією про загони швидкого реагування. За словами Фраттіні, в цьому разі загони почнуть працювати вже в травні, що є необхідним перед початком літнього сезону напливу нелегальних мігрантів.

Ефективна боротьби з нелегалими починається в країнах походження

Міністр внутрішніх справ головуючої в Євросоюзі Німеччини Вольфганг Шойбле заявив, що ЄС хоче зміцнити співпрацю з країнами походження і транзиту нелегальних мігрантів.

Для того, щоб насправді боротися з нелегальною міграцією дієво і успішно, щоб зруйнувати основи діяльності кримінальних угруповань, щоб спростувати " привабливість” такого бізнесу ще в країні його походження, необхідна співпраця з країнами походження і транзиту, - наголошує німецький міністр Шойбле.

Угоди про спрощення візового режиму та повернення нелегалів

Ясно, що мова йде, серед іншого, і про Україну, з якої і через яку їдуть до Європи нелегали. До речі, у середу директор одного з департаментів Міністерства юстиції України Лана Зеркаль, на засіданні підкомітету Україна-ЄС з питань юстиції, свободи і безпеки, повідомила, що угоди між Україною та Євросоюзом про спрощення візового режиму і про повернення нелегальних мігрантів можуть бути підписані в червні цього року.

Між тим у березні комісар Фраттіні має виступити з ініціативою створити європейську інформаційну мережу з міграції, через яку члени Євросоюзу отримуватимуть дані про міграційні потоки, країни походження і транзит нелегалів.

Матеріали до теми:

• Україна закликає Чехію укласти нову угоду про працевлаштування. • У Чехії проводять конференцію, присвячену працевлаштуванню українців. • Хатні робітниці в Італії: права і соціальний захист.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG