Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає Чехію укласти нову угоду про працевлаштування.


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 15 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Офіційний Київ зацікавлений у новій угоді з Чехією, бо дія попередньої щодо працевлаштування громадян закінчилася ще 5 років тому. Про це йшлося сьогодні у Празі на першій українсько-чеській конференції, присвяченій працевлаштуванню українців. Конференцію за участю урядовців та експертів з обох держав організувала Відкрита європейська академія політики та економіки Чехії під егідою Посольства України в Празі.

Наталя Іванова
За даними українських дипломатів, нині в Чехії легально перебуває близько 100 тисяч українців, ще близько 50 тисяч отримали роботу незаконно. Щоправда, незалежні оглядачі вважають, що цифра нелегалів може бути значно вищою.

В кулуарах празької конференції з Радіо Свобода спілкувалася заступниця міністра праці та соціальної політики України Наталя Іванова.

Р.С.: Чому Україна наполягає на новій угоді про працевлаштування з Чехією?

Н.І.: Сьогодні, не маючи такої угоди, державна інституція, Державна служба зайнятості України не має права надавати послуг в підборі робочої сили для іноземного роботодавця. І тому цим користуються посередники, які надають такі послуги українським громадянам, збираючи з них великі гроші. Зрозуміло, що нас не може задовольнити така ситуація.

Р.С.: Чехія наразі вважає, що окрема угода з Україною не потрібна. Чого Україні не вистачає в існуючій чеській системі працевлаштування іноземців?

Н.І.: На жаль, громадяни України не мають такого вільного доступу до мережі Інтернет. Вони не в повній мірі можуть скористатися веб-порталом Міністерства праці Чехії (де розміщують дані про нові робочі місця). Більше можливості є скористатися інформацією, коли вони проходять в Центри зайнятості в Україні.

Р.С.: Щодо посередників, то посол України в Чехії Іван Кулеба сьогодні, виступаючи на конференції, фактично закликав позбутися посередницьких фірм. Але близько 90 таких фірм отримали офіційні ліцензії на працевлаштування українців в Чехії. Яка тут позиція міністерства? Чи потрібні посередники?

Н.І.: Будь-який адміністративний захід він ніколи не дає позитивного результату. Мають бути створені такі умови, при яких не буде вигідно працювати посередникам. В усьому світі працюють посередники. Але існують різні правила. Є конвенція Міжнародної організації праці 181, яка чітко регламентує діяльність недержавних інституцій-посередників з працевлаштування, де визначено, що оплата їх послуг має здійснюватися роботодавцем виключено, а не працівником.

Тобто, легальний посередник, який приносить користь, це не є погано. Інша справа, що велика кількість посередників, які не дуже добросовісні і не дуже чесні, приносять велику шкоду, як для наших громадян, так і для іміджу держави. І за великим рахунком інколи сприяють негативні явища: потрапляння людей в тенети рабства і сексуального, і трудового.

Р.С.: Яким чином українці можуть отримувати інформацію про робочі місця в Чехії? Були плани чеського уряду створити інформаційні центри в Україні. Як зараз просувається ця робота?

Н.І.: Міністерство праці Чеської республіки спільно з представництвом Міжнародної організації міграції в Україні здійснюють таку роботу по відкриттю інформаційних центрів в рамках реалізації проекту "Відбір кваліфікованих працівників" для роботи в Чехії. Ми вважаємо, що на базі такого пілотного проекту ми могли б більш конкретно працювати і таку саму інформацію про вакансії могли би надавати компетентні установи України. Державна служба зайнятості, в якій є банк вакансій по Україні абсолютно не має проблеми доповнити його банком вакансій по Чехії, якщо ми домовимося з нашими чеськими партнерами.

Р.С.: А як бути із пенсіями заробітчан?

Н.І.: Що стосується пенсій, то це питання в нас врегульовано. 2003 року набула чинності угода між нашими країнами про соціальне забезпечення, але зрозуміло, що вона працює лише на користь легально працевлаштованих громадян. Тим громадянам, що мають статус нелегалів, я можу порадити користуватися послугами добровільного страхування, яке існує в Україні. Можна добровільно застрахуватися в Пенсійному фонді України та в інших фондах соціального страхування і при поверненні ці страхові періоди будуть враховані.

Матеріали до теми:

• У Чехії проводять конференцію, присвячену працевлаштуванню українців. • ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами. • Хатні робітниці в Італії: права і соціальний захист.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG