Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд вирішив не робити офіційних заяв щодо можливої участі російських спецслужб у вбивстві Александра Литвиненка


Олекса Семенченко Лондон, 24 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На думку міністерства закордонних справ Великої Британії, слідство не виявило достатніх доказів, щоб пов''язати вбивство критика Кремля Александра Литвиненка з діяльністю російської розвідки на терені Великої Британії. Тимчасом лондонські друзі Литвиненка попереджають, що в Росії підозрюваного отруйника Литвиненка Андрєя Луґового можуть усунути як небезпечного свідка.

Російський бізнесмен Андрєй Луґовой
Москва, лютий 2007 р.
(TASS)
Британський уряд вирішив не подавати Росії офіційних протестів щодо підозр причетності російських розвідувальних служб до вбивства в Лондоні наприкінці минулого року Александра Литвиненка. Про це стало відомо впливовій газеті “Таймз” з урядових джерел.

Газета цитує представника міністерства закордонних справ щодо цього: “Було вирішено дотримуватися точки зору, що це карна справа, а не шпигунська проблема. Тому уряд не має наміру зосереджуватися ні на чому іншому в стосунках із росіянами щодо цієї справи”.

Справа Литвиненка мала всі ознаки вбивства, санкціонованого державою

Одначе, під час поліційного розслідування справи поінформовані джерела в британських службах безпеки не раз повідомляли, що справа Литвиненка мала всі ознаки вбивства, санкціонованого державою. Проте нині ці джерела визнають, що в справі Литвиненка є розрив між підозрами й доказовою базою щодо причетності російської влади до вбивства.

Речник опозиційної Консервативної партії з питань безпеки Патрик Мерсер сказав, що уряд намагається ігнорувати ширші наслідки справи Литвиненка. Він заявив, що його непокоїть ставлення уряду до справи як до ізольованого кримінального інциденту, а не більш системного явища.

Березовський: Луґовому загрожує смертельна небезпека

Тоді як російські емігранти упевнені, що вбивство полонієм не було б можливим без участі російської влади і розвідувальних служб. Колишній радянський шпигун Олеґ Ґордієвський сказав, що впевнений у цьому на 150 відсотків, а опальний олігарх Боріс Березовський знову заявив, що наказ убити віддав безпосередньо президент Путін. Саме тому, на його думку, Луґового ніколи не видадуть Британії. З іншого боку, Луґовому загрожує смертельна небезпека.

“Думаю, життя Луґового в небезпеці. Це типовий метод КҐБ вирішувати проблему шляхом убивства свідків злочину. Адже це у Лондоні Луґовой є обвинувачуваним, а у Росії він – свідок злочину Путіна”, – зазначив Борис Березовський.

Напередодні правники вдови Литвиненка Марини подали позов до Європейського суду з прав людини проти російської держави на випадок, якщо Росія відмовиться видати Луґового до Британії.

Також стало відомо, що в останню хвилину організатори Каннського кінофестивалю включили до програми двогодинний документальний фільм про життя і смерть Литвиненка режисера Андрєя Некрасова. Його буде показано в суботу.

Матеріали до теми:

• Британська прокуратура готова висунути звинувачення у вбивстві Алєксандра Литвиненка російському громадянину Андрєю Луговому • Британські слідчі передали справу про вбивство Олександра Литвиненка до прокуратури • Навколо смерті Олександра Литвиненка й надалі чимало незрозумілого • Романо Проді – людина КДБ? • Олег Гордієвський: «Убивцею офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка був агент-нелегал із трьома фальшивими паспортами ЄС» • У своєму вбивстві Олександр Литвиненко звинуватив президента Росії Володимира Путіна
XS
SM
MD
LG