Доступність посилання

ТОП новини

Ціна компромісу двох Вікторів. На чому зійшлися Ющенко та Янукович?


Олександр Лащенко, Надія Шерстюк Вірогідно, Верховній Раді не вдасться ухвалити потрібні для виходу з кризи законопроекти на засіданні у вівторок, 8 травня. Такий прогноз зробив напередодні, відразу по завершенні зустрічі з Прем’єром Януковичем, Президент Ющенко. Глава держави стверджував, що понеділкова зустріч робочої групи була практично зірвана, тому навряд чи вдасться швидко погодити весь пакет законопроектів. Водночас Віктор Ющенко повідомив про домовленість із Віктором Януковичем: якщо законопроекти все ж будуть готові вночі, тоді можна виносити їх зранку у вівторок на розгляд депутатів. Уже кілька днів коментують сенсаційне рішення Януковича погодитися на дострокові вибори. Що ж спонукало Прем’єра піти назустріч своєму тезці?

ГЛАС НАРОДУ:
Як Ви гадаєте, на чому зійшлися два Віктори? Чи можна казати, що хтось із них виграв від цих домовленостей?
Ніна, вчителька, Крим:
- Ще треба подивитися, адже наразі точно невідомо, які умови висував Янукович Ющенку і навпаки.
Володимир, будівельник, Київ:
- Від ухвалення домовленостей між двома Вікторами виграв народ, бо всі стомилися від протистояння політиків.
Галина, пенсіонерка, Київщина:
- Домовленість краще невизначеності. І від того, що вони знайшли спільну мову, краще буде обом.
Василь, пенсіонер, Бровари, Київщина:
- Наразі виграє Ющенко, але це триватиме недовго.
Лариса, режисер радіо, Київ:
- Народу не стане краще у будь-якому випадку, а хто з них переміг (Ющенко чи Янукович), мені байдуже.


КОМПРОМІСНИЙ ПРЕМ’ЄР

Те, що Віктор Янукович погодився на дострокові вибори, є з боку Прем’єра “явкою з повинною”. Так оцінив в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода останні домовленості керівника уряду з Президентом депутат-“нашоукраїнець” Борис Беспалий.

Борис Беспалий: "Прем’єр спочатку пручався, а потім явився з повинною"
У Віктора Януковича пробудилася свідомість та відповідальність, як глави уряду, котрий має бути законослухняним, - стверджує Борис Беспалий:

“От чинить опір, не погоджується, порушує, а потім – відбулося! І ми його з цього моменту вітаємо, що він знову став законослухняним. Чому він раніше поводився інакше? Це питання до нього. Вимоги ж Президента були публічні та відомі. В сумі вони вплинули на Прем’єра: спочатку він пручався, а потім явився з повинною”.

Янукович погодився на позачергові вибори заради цілісності держави та примирення у суспільстві, адже ситуація в країні ставала неконтрольованою, й до того ж лунали заяви про можливість силового варіанту вирішення політичної кризи. Про це сказав в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода депутат-“регіонал” Тарас Чорновіл:

Тарас Чорновіл: "це абсолютно прийнятна позиція: коли є загроза цілісності держави, суспільному миру — домовитися і піти на певні поступки"
“Юридичний вихід зі становища, яке склалося, ставав менш імовірним. До цього, наприклад, призводила ситуація із Конституційним Судом – укази Президента стосовно суддів, на мою думку, були глибоко неправовими. Тому й вирішили йти політичним шляхом і на примирення. Як на мене, це є абсолютно прийнятною позицією: коли є загроза цілісності держави, суспільному миру — домовитися і піти на певні поступки. Тим більше, що для нас основною проблемою були не взагалі позачергові вибори (вони нам вигідні, до речі), а щоб вибори виявилися легітимними. Верховна Рада піде на вибори не на підставі розпуску, а на підставі власного політичного рішення, власного компромісу”.

ХТО Ж НАЙБІЛЬШЕ ПРАГНЕ ДОСТРОКОВИХ ВИБОРІВ?

Дострокові вибори неминучі, і їх прагне не тільки Президент Ющенко та партії, які його підтримують, вважає член БЮТ Олег Білорус. Тому, на його думку, у політиків із протилежного табору не було іншого вибору:

“Представники коаліції (Партія регіонів та інші) зрозуміли – без дострокових виборів не обійтися! І таким є бажання громадян України. Тепер питання, коли ж ці вибори відбудуться. Політичні сили прагнуть до нескінченності відтягувати терміни дострокового голосування, щоб мати більше часу та накопичити більше ресурсу для максимального для себе результату на виборах”.

Олександр Мороз: "Бізнесу не потрібен словесний антураж про історію України від Трипілля, про помісну церкву, про мову і про культуру. Йому потрібна вигода"
Ніяких підстав для розпуску Верховної Ради немає, продовжує наполягати, зі свого боку, Олександр Мороз.

Водночас спікер парламенту говорив у понеділок і про неабияку роль великого бізнесу в останніх подіях:

“Бізнес домовляється, і його не цікавлять кольори прапорів. Йому не потрібен словесний антураж про історію України від Трипілля, про помісну церкву, про мову і про культуру. Йому потрібна вигода та уникнення взаємного поборювання. Саме тому й виникла проблема виборів та нібито згоди стосовно них. Кажу ”нібито”, бо наразі не вірю в те, що якраз у такому контексті вона відбувається. І не зовсім для громадян ясна позиція, в даному випадку, Партії регіонів. Думаю, що Віктор Федорович її пояснить, і все стане на свої місця”.

ЄВРОПА НАМ ДОПОМОЖЕ

В Європі вітають угоду між Президентом Ющенком і Прем’єром Януковичем провести дострокові вибори. Про це заявили Верховний представник ЄС Хав’єр Солана, Голова ОБСЄ Мігель Анхель Моратінос та Генсек Ради Європи Террі Девіс. Домовленості між Ющенком та Януковичем допоможуть вирішити політичну кризу в Україні, сподівається керівництво Євросоюзу. Як зазначає кореспондентка Радіо Свобода у Брюсселі Наталія Вікуліна, Хав’єр Солана відзначив обох українських лідерів за те, що вони зобов’язалися провести нові вибори вільно й чесно. А Мігель Анхель Моратінос запевнив, що ОБСЄ готова надати будь-яку допомогу для виборів в Україні.

Реакція ж Росії на президентсько-прем’єрські домовленості залишається поки що стриманою. За словами Володимира Корнілова, директора Української філії інституту країн СНД, нині невідомо, про що конкретно домовилися вчорашні політичні опоненти. Володимир Корнілов – в інтерв’ю Радіо Свобода:

“Я стежу за реакцією російських ЗМІ. З одного боку, звичайно, всі вітають, що якісь політичні домовленості намітилися. Але водночас усіх турбує, що ж буде далі, після того, як дострокові вибори все-таки відбудуться? Справді, у Росії (як і в Україні, про що свідчать численні коментарі політиків, політологів) незрозуміло, як вирішиться криза трактування законів, повноважень, прав усіх гілок влади, “недочитань” або різночитань Конституції після дострокових виборів”.

“СТАТУС УКАЗІВ ЮЩЕНКА ГУБИТЬСЯ”

Політичну кризу спричинило свавільне трактування різними силами Конституції, констатує юрист Іван Лозовий. А на тлі досягнутих домовленостей гострими залишаються невирішені юридичні питання – зокрема, легітимність двох указів Президента про розпуск парламенту. Іван Лозовий:

“Це погано, що статус указів Ющенка стосовно Верховної Ради та його указів про звільнення двох членів Конституційного Суду губиться на фоні цих політичних домовленостей, адже юридичне поле загалом має бути чітким. Є ризик, що ці питання можуть не вирішитися остаточно, зокрема тим же Конституційним Судом. А правова оцінка дій Ющенка корисна була б і для майбутніх президентів, щоб вони знали, чи мають таку владу”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами? (Прямий ефір) • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Перемови тривають. Коли ж очікувати на результати? • ЦВК чекає на списки кандидатур від партій коаліції • Два Віктори – одні перевибори: які наслідки матиме домовленість Ющенка і Януковича про дострокові парламентські вибори? • Український гаманець: як позначається політична криза на доходах українців? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА)
XS
SM
MD
LG