Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ющенко взявся за газові схеми?


Тетяна Ярмощук Київ, 26 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент призупинив дію урядової постанови, яка давала преференції компанії “УкрГазЕнерго” у транспортуванні блакитного палива. Мотивація: сприяння монополісту. У “Нафтогазі” б’ють на сполох і заявляють, що це може зірвати опалювальний сезон.

Україна імпортує газ через спільне українсько-російське підприємство “УкрГазЕнерго”, яке в свою чергу закуповує газ не напряму у російського “Газпрому”, а ще у одного посередника — компанії “РосУкрЕнерго”. Ця схема була створена за часів прем’єрства Юрія Єханурова.

А на початку року – уже за прем’єра Віктора Януковича – Кабінет Міністрів ухвалив постанову, відповідно до якої компанія-посередник “УкрГазЕнерго” отримала ще й право стягувати плату за транспортування газу магістральними та розподільними мережами. Така урядова ініціатива створила умови для монополізації компанією “УкрГазЕнерго” українського газового ринку. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Президента.

Ситуація, яку створила урядова постанова

Своєю постановою уряд дійсно сприяв лише одній компанії і надав їй право бути монопольним постачальником газу в Україні, заявляє експерт з енергетичних питань Олександр Гудима. “УкрГазЕнерго”, де буцімто “Нафтогаз” має 50%, але зважаючи на те, що інших 50% має РосУкрЕнерго, уряд віддав російській компанії в монополію газовий ринок України, каже він. Крім того, "РосУкрЕнерго" займалася бізнесом лише щодо постачання додаткової кількості газу, і продавала вона цей газ “Нафтогазу”, де 100% власності держави. НАК “Нафтогаз” продавав газ через “Газ України”, де також 100-відсоткова власність держави.

"Нафтогаз" та "УкрГазЕнерго" хочуть залишитися монополістами

У “Нафтогазі” ж заявляють: рішення Президента може позначитися на споживачах — через ймовірний зрив опалювального сезону. Оскільки у ланцюжку власник газу — споживач має з’явитися посередник у вигляді "Облгазу", який розпоряджатиметься коштами за транспортування блакитного палива.

Речник “УкрГазЕнерго” Віталій Кисіль каже: якщо урядова постанова таки буде скасована, це може спричинити зростання неплатежів, і ми повернемося до практики, яка існувала в Україні лише у 2006 році. За рахунок цієї практики борги споживачів збільшилися до мільярда дев’ятисот мільйонів гривень, стверджує Кисіль.

Аналітик Радіо Свобода Роман Купчинський каже, що схему енергопостачання слід ламати загалом із відмовою від монопольних посередників, а не розмінюючись на відбирання тих чи інших привілеїв. Ніколи не було зрозуміло, для чого була створена компанія "РосУкрЕнерго". Лібералізувати український внутрішній ринок абсолютно можливо, але треба починати з того, що вигнати цього монополіста з ринку, вважає Купчинський.

Втім, деякі експерти прогнозують, що зміна відносин між учасниками газового ринку може призвести до нової “газової війни” між Україною та Росією.

Матеріали до теми:

• Енергетичне протистояння заміщує політичне? • Екс-голова "Нафтогазу України" Ігор Діденко: "Навколо "РосУкрЕнерго" усе може змінитися будь-якого дня" • Непрозоре вирішення газового питання в Україні підживлює корупцію всередині владних еліт — французький дослідник • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Перспективи Міжнародного газового консорціуму.
XS
SM
MD
LG