Доступність посилання

ТОП новини

Отруйні хімікати у центрі Сімферополя


Володимир Притула Сімферополь, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму екологічний скандал. Будівельники виявили у центрі Сімферополя отруйні хімікати. Місцеве населення скаржиться на неприємний запах і на погіршення самопочуття. Кримські екологи б''ють на сполох, але влада каже, що нічого страшного немає.

За напівзруйнованим парканом - отруєний котлован
(RadioSvoboda.Ua)
Кілька днів тому мешканці будинків на вулиці Івана Федька, що майже у центрі Сімферополя, почали скаржитися на неприємний хімічний запах, а потім – і на погіршення самопочуття. Втім, реакції на це з боку міської влади, санепідемстанції та МНС – не було. Аж поки до розслідування причин цього явища не долучилися активісти кримської асоціації “Екологія і мир”.

Дослідження шкідливості взяли на себе екологи

Саме екологи з’ясували, що під час будівництва на території колишньої контори “Зооветпостачу” розкопали небезпечні для довкілля і здоров’я людей речовини. За даними представників асоціації “Екологія і мир”, результати перших аналізів підтвердили їхню отруйність.

Голова цієї організації Віктор Тарасенко повідомив, що фахівці продовжують свої дослідження, щоб більш точно сказати наскільки ці речовини небезпечні,

Віктор Тарасенко: “Але нас інше бентежить і ми на це звертаємо увагу. Мовляв, кожен рятується сам як може. І про це має турбуватися громадськість. А куди б ми не зверталися – чиновники лише дратуються. А вони б мали поінформувати населення, дати прес-конференцію, пояснити людям, які там мешкають, дати рекомендації профілактичного характеру. Це ж так робиться у цивілізованому світі! ”.

“Зачиняйте вікна – не буде смердіти”

Неподалік - інтернат для дітей, які погано чують
(RadioSvoboda.Ua)
Водночас прес-служба асоціації “Екологія і світ” поширила повідомлення про те, що в Сімферополі на вулиці Федька, 16 склалася надзвичайна ситуація. У кримському ж главку Міністерства з питань надзвичайних ситуацій кажуть, що нічого страшного не сталося: “Загрози населенню там немає. Просто неприємний запах. А запах – тому що стоїть спека”.

Представник прес-служби МНС порадив мешканцями навколишніх районів щільніше зачиняти вікна. Він же додав, що ґрунт з будмайданчика вивезений за межі міста, а саме будівництво призупинене Санепідемстанцією. Там же працюють фахівці хімзахисту МНС.

За словами керівника Республіканської санепідемстанції Наталі Пеньковської, її підлеглі вже кілька днів працюють в епіцентрі зараження: “Вони працюють для того, щоб вирішити питання з обробкою ґрунту. Це проводитимуть представники МНС. А зараз з’ясовуємо, якими препаратами обробляти, хто дав дозвіл на будівництво, які є документи. Уточнимо всі подібні питання”.

Втім, побувавши на місці зараження, я не побачив ні охорони, ні фахівців СЕС чи МНС. Лише неприємний хімічний запах ширився над котлованом, а за півсотні метрів – розташований інтернат для школярів, які погано чують. Його працівники розповіли мені, що їх ніхто не попереджав про можливу хімічну загрозу. Щоправда, всіх дітей уже вивезли на канікули.

Матеріали до теми:

• Наскільки вода чиста: що п’ють і де купаються дніпропетровці • Дихайте глибше! Мешканців 5 сіл запевняють, що викид сірчаної кислоти на заводі у Жовтих Водах, не являє небезпеки для здоров’я • «Кислотні» Жовті Води • Бізнес із відходів захистить довкілля? • Питання вибору: заповідник чи полігон для відходів • Отруйний терикон.
XS
SM
MD
LG