Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники заявляють, що Пекін використовує дитячу працю для виготовлення олімпійської продукції


Олекса Семенченко Лондон, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Правозахисна організація Play Fair Alliance, що відстежує умови праці в країнах світу, виступила зі звітом, в якому стверджується: Китай використовує дитячу працю й експлуатує дорослих на фабриках, що виготовляють офіційну олімпійську продукцію до ігор, що відбудуться в Пекіні 2008 року.

Організація Play Fair Alliance перевірила китайські фабрики, де виробляються мільйони одиниць олімпійської сувенірної продукції для гостей, які прибудуть на ігри наступного року. Це різні значки, сумки, канцелярські товари, картузи, дизайн яких був офіційно схвалений.

Звіт, що став результатом перевірки, серйозно стривожив правозахисників. У ньому мовиться, що фабрики фальшують особисті справи працівників і змушують їх брехати про розмір платні, яку вони одержують, і про умови праці.

Голова міжнародного відділу Британського конгресу профспілок Овен Тюдор каже: їхні дослідники знайшли докази того, що навіть 12-річні діти виготовляють олімпійські товари. Також вони знайшли дорослих, яким платять лише 25 центів на годину. В Китаї це половина мінімальної платні, яка і без того є досить низькою. А ще працівників змушують відробляти 15-годинний робочий день сім днів на тиждень.

Чи буде реакція МОК?

Тюдор уважає, що людей експлуатують в ім’я олімпійського руху, і це шкодить іміджеві ігор. Він каже, що потрібна відповідна реакція МОК.

Міжнародний олімпійський комітет, на його думку, має включити права робітників до кодексу етики МОК і до Олімпійської хартії. Також їм слід надати певні ресурси для перевірки умов праці, щоб вчасно викривати зловживання і давати собі раду з ними.

Речник МОК Жізель Дейвіс заявила, що організація прагне бути соціально відповідальним лідером олімпійського руху. Проте вона прямо не відповіла, що саме має намір зробити олімпійський комітет для поліпшення умов праці в Китаї.

Але Овен Тюдор повідомив у Лондоні, що організація Play Fair Alliance вимагатиме від китайської влади підвищення заробітної платні та умов праці.

Матеріали до теми:

• Підробити після школи – популярна справа серед німецьких підлітків • Молоді європейці вірять, що за 10 років у ЄС краще ставитимуться до іноземців
XS
SM
MD
LG