Доступність посилання

ТОП новини

Великобританія, Франція та Німеччина посилюють боротьбу проти злочинності на ґрунті расової, релігійної та статевої нетерпимості


Олекса Семенченко Лондон, 8 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Становище зі злочинністю на ґрунті нетерпимості до представників різних меншин в останні роки погіршувалося в багатьох країнах Західної Європи. І це при тому, що уряди Великобританії, Франції та Німеччини останнім часом вживають рішучих заходів протидії. Про це йдеться у звіті щодо злочинів на ґрунті ненависті за 2007 рік американської правозахисної організації Human Rights First.

(epa)
Організація Human Rights First вважає, що заходи протидії злочинам на ґрунті расизму, релігійної нетерпимості та гомофобії, яких вживають у Великій Британії, Франції та Німеччині, дозволяють відстежити загальні тенденції щодо цього типу злочинності у 52-ох країнах, що входять до ОБСЄ. Саме тому ці три країни, а також Росія й Україна як представники пострадянського простору, в яких світло на цю проблему проливають мас-медіа та неурядові організації, були вибрані для фокусного аналізу.

Американські правозахисники вважають, що у Великій Британії, Франції та Німеччині минулого року злочини на ґрунті ненависті продовжували зростати чисельно або ставали більш тяжкими. У Німеччині такі злочини торік досягли піку відтоді, як 2001 року було почато нинішній моніторинг. Антимусульманські й антисемітські напади посилилися у Британії та Франції.

Злочини на ґрунті ксенофобії – на окремому обліку

Насильство проти осіб нетрадиційної статевої орієнтації зростає у Великій Британії. Вона і Швеція — це єдині європейські країни, де існує специфічний облік цього типу злочинів.

Злочинність на ґрунті ненависті прокоментував речник британської організації допомоги жертвам таких злочинів Пітер Данн: “Злочини на ґрунті ненависті мають дуже шкідливий вплив на жертви. Нашою метою є більш детально вивчити цей вплив для того, щоб краще знати, які методи спрацьовують для допомоги жертвам”.

Покарання стають суворішими

За останні 10 років у Великій Британії було ухвалено низку нових законів для протидії злочинам на ґрунті ненависті. 1998 року вперше було класифіковано як злочин “фізичний напад або образу на расовому ґрунті”. 2002 року закон про відповідальність за підбурення до расової ненависті було доповнено пунктом про підбурення до релігійної ненависті. 2003 року запроваджені суворіші покарання за злочини на ґрунті ненависті до статевої орієнтації жертви. А торік злочином визнано використання словесних погроз з метою розпалювання ненависті до осіб через їхнє віровизнання.

Пітер Данн уважає, що заходи протидії вже є досить суттєвими: "Заходи вже вживаються. Є багато організацій, що допомагають жертвам злочинів на ґрунті ненависті. Є також багато громадських груп, наприклад, у Лондон, і є багато груп чорних та етнічних меншин, які допомагають жертвам. Є також організації, що захищають права гомосексуалів. Тож багато робиться. І багато уваги приділяється взаємодії всіх цих організацій. Але багато чому ще треба вчитися щодо природи таких злочинів і їхнього впливу на людей”.

У Великій Британії існують спеціальні поліційні з''єднання громадської безпеки для протидії цьому виду злочинів. Також діє спеціальна гаряча телефонна лінія для повідомлення про них.

Матеріали до теми:

• “Давайте жити дружньо!” Чи є в Україні грунт для розквіту ксенофобії? • Толерантність українців: правда і вигадки • Ксенофобія по-українськи • Молоді європейці вірять, що за 10 років у ЄС краще ставитимуться до іноземців
XS
SM
MD
LG